Бойко Борисов: Сред първите цели на третото ни правителство ще е нов закон за рибарството и аквакултурите

Една от първите цели на третото правителство на ГЕРБ ще е приемането на  нов закон за рибарството и аквакултурите, каза лидерът на партията Бойко Борисов в Бургас. Той бе тук, за да се включи във форум за политиките на в областта на околната среда и земеделието. Тази част от предизборната програма на ГЕРБ бе  представена Гранд хотел „Приморец“ днес. На форума присъстваха Ивелина Василева  и Десислава Танева – водачи на кандидат-депутатските листи в Бургас и Сливен и ресорни министри във втория кабинет „Борисов“, кандидатите за депутати от бургаската листа на партията, кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, кметове на черноморски общини, представители на бизнеса.

„Изведох България през една от най-тежките икономически кризи в историята, а сега съм готов да го направя и през бежанската криза, заяви Борисов. Едва ли всичко направено от нашите правителства е най-доброто. Но за разлика от останалите политически сили ние се учим и поправяме бързо грешките си“, заяви Борисов.

На земеделците той обеща субсидии. Парите можели да бъдат набавени от излишъка рез януари, който възлизал на 680 млн. лв.

По темата за възраждане на проекта Бургас-Александруполис при евентуален нов кабинет на БСП той заяви: „Този проект никога няма се случи в този му вид. Социалистите никога не са мислили да правят нещо, те просто са царе на саботажа и манипулацията. Електоратът на БСП винаги иска да слуша за грандомански проекти, но действителността винаги е много различна. Заради залежите от газ и петрол в Черно море, които сега се разработват от водещи енергийни компании по света, след десетина години ще имаме пълна диверсификация от газ и петрол“.

На форума бе дискутирана и програмата за енергийна ефективност. Бившият премиер защити програмата с думите: „Правим безплатно саниране, защото сме отговорни към бъдещото на нашите деца. След 10-15 години сроковете за ползване на панелните блокове ще изтече и след това те стават опасни за живот. Когато паднат ще настане паника и тогава ще започнат да се търсят отговори.  Хората в тези блокове нямат собственост върху земята. В тях живеят хора от ГЕРБ, БСП, ДПС, патриоти и т.н., ние не ги делим по политически пристрастия“.

Това е програма  за цялостно обновяване на жилищата, а не просто за саниране, коментира темата кметът на Бургас Димитър Николов. „Правят се проверки и ремонт на цялата сграда. Там където има ръждясали сглобки и корозирали елементи, те с подменят. Всичко се прави, за да издържи поне още 50 години напред. Освен подмяна на покривите се слагат е соларни инсталации, които целогодишно на 80% топлят водата в блоковете. 45 000 души в Бургас чакат тази програма, всяка една критика към нея е обида за всички тях. Те отделиха от времето си, правиха събрания по няколко пъти, събираха и подписи. Нека не ги обиждаме с политическо говорене“, каза той.