Богоявление в Бургас

22-годишният Яким Георгиев извади светия кръст на Йордановден в Бургас. Той скача за първи път, но се оказа по-бърз от 34-мата смелчаци, престрашили се да скочат в бурното море. Яким е родом от Бургас, но учи „Бизнес администрация“ в университета в Кентърбъри, Англия. След като спаси светинята, той пожела на всички свои съграждани здраве през цялата година и да спазват българските традиции и обичаи.

Четирима 17-годишни момчета от Бургас бяха сред най-младите участници тази година в ритуала по спасяване на разпятието – Галин Тарашев, Мартин Гаров, Михаил Кошничаров и Деан Велков.

Най-възрастен се оказа 51-годишният Шанън Джонсън – военен аташе в Посолството на Съединените щати. Заедно с него скочиха още двама негови колеги – Кари Джейкъбс и Остин Гълет. Списъкът с чужденците, които взеха участие в ритуала, се допълва от Роман Гребен от Руската федерация. Сред смелчаците тази година бяха именикът Йордан Николов, както и двамата братя Мартин и Константин Гарови.

Заради лоши метеорологични условия и безопасността на участниците ритуалът по спасяването на Светия кръст се проведе от брега до Моста.

Честванията за Йордановден започнаха още в 08.30 часа с празнична Света литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. В 11.15 часа на площада пред църквата бяха осветени бойните знамена от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас бе отслужен водосвет.

Въпреки неблагоприятното зимно време, по традиция стотици бургазлии се включиха в последвалото литийно шествие от площада до Моста, откъдето наблюдаваха Спасяването на светия кръст.

Тази година ритуал за спасяване на кръста за първи път бе извършен и на новата лодкостоянка в квартал „Крайморие“, където най-бърз бе 34-годишният местен жител Мирослав Христов.

След ритуала за Йордановден в Бургас бе почетена и 172-та годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, председателят на Общински съвет Севдалина Турманова, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Диана Саватева, народни представители от Бургаски регион, общински съветници и признателни бургазлии поднесоха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина. 

По традиция тримата художници-именици Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов подредиха съвместна изложба в галерия „Богориди“. Мотото на общата експозиция бе „Богоявление“.