Близо 400 души от община Несебър се включиха в скрининг за превенция риска от диабет

Общо 371 жители  на община Несебър, повечето от които пенсионери, се включиха в проведения скрининг за превенция риска от диабет, организиран от Община Несебър, Сдружение „Авигея Шаама“ и  РСНЦ “Диабетни грижи“ – Бургас.

Мащабната инициатива, която стартира от Обзор в края на миналата година и обхвана всички населени места в общината, се осъществи със съдействието и подкрепата на кмета на Несебър Николай Димитров. Градоначалникът също се включи в кампанията, като измери нивото на кръвната си захар и с личен пример показа, че грижата за здравето е най-важна.

По време на здравните прояви представители на РСНЦ „Диабетни грижи” – Бургас, проведоха беседи и запознаха присъстващите с основните характеристики на социално значимото заболяване, разясниха на хората какви грижи да полагат за своето здраве. Бяха направени изследвания на кръвната захар и кръвното налягане и се обърна внимание на всеки един гражданин. Раздадени бяха информационни материали и анкети за оценка на риска от развитие на захарен диабет тип 2. В беседите участваше и Дочка Коджабашева от Сдружение „Авигея Шаама”, която насочваше вниманието върху факторите, които оказват влияние върху здравния статус и доброто духовно състояние, като стъпка към хармоничен живот след определена възраст.

След посещение на РСНЦ „Диабетни грижи” във всяко населено място се направи обстоен анализ на резултатите от изследванията. С високи стойности на кръвната захар са 84 човека, голям е процентът на хората с измерени високи нива на кръвното налягане. Всички граждани с измерени стойности над референтните бяха насочени за консултация и преглед от личен лекар.

 На 20 човека с високи нива на кръвна захар бе направено лабораторно изследване на гликиран хемоглобин в пенсионерския клуб в Слънчев бряг, където бе осигурена мобилна лаборатория със съдействието на СНЦ „Верният настойник“ и Сдружение „Авигея Шаама“. Всички изследвани получиха документи с резултатите и указания за информиране на личните лекари.

Въз основа на проведените изследвания и направеният анализ от здравната акция на Община Несебър предстои да бъдат привлечени редица медицински специалисти с различни профили, които да продължат превенцията на това сериозно заболяване. Именно това ще бъде и вторият етап на инициативата.

Специалистите казват, че е от изключителна важност  високите стойности на кръвната захар да са добре контролирани, защото в противен случай може да се стигне до сериозни здравословни проблеми. С времето високата кръвна захар може да доведе до увреждания на съдове и нерви. Това от своя страна да предизвика: инфаркти и инсулти, увреждане на очите и бъбреците, инфекции, проблеми с крайниците. Ако се следва стриктно лечебния план и се контролират нивата на кръвната захар, ще се намали рискът от развитие на тези проблеми.