Бизнесът иска директна самолетна връзка Бургас-Чорлу

Директна самолетна връзка между Бургас и Чорлу, Турция, би била от голяма полза за развитието на икономическите отношения между двата най-развити в стопанско отношение региона на съседните страни, смятат български и турски бизнесмени.

Идеята обсъдиха предсeдателите на търговско-промишлените палати на двата града – инж. Цанко Иванов и Изет Волкан в рамките на двудневно посещение на част от ръководството и екипа на БсТПП в Турция. Визитата бе в рамката на събитие, по покана на Генералното консулство на Република България в Истанбул, целяща развитие на бизнес отношенията между фирми и бизнес организации от двете страни на границата.

 

Да припомним, че още миналата година частна турска компания разгледа възможността за връзка по въздуха между Бургас и Чорлу, а новината бе съобщена от генералния консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе. Интересът  на бизнеса от двете страни доказва, че и  в момента тази идея стои на дневен ред. А търсенето на преки връзки между двете страни се доказва и от факта, че преди близо месец бе осъществено и първото пътуване с катамаран от Бургас до друг град от Турция – Инеада. Идеята е сезонната пасажерска линия да бъде  Бургас – Инеада – Истанбул – Бургас. И тя да започне да функционира от летния сезон на 2020 година. Срещата  между екипите на двете палати бе осъществена  през първия ден на посещението на бургаската делегация и на нея бе подчертана необходимостта от възстановяване на връзките между двете сродни организации, които датират отпреди десетилетия. Бяха представени актуални презентации за реалните постижения на двата региона и провокирана дискусия, как отношенията между фирми от двете държави могат да се задълбочат и надградят. Постигна се договореност за обмен на актуална информация между двете палати, както и за посещение на бизнесмени от Чорлу в Бургас през есента на 2019 година.

 

Среща с Генералния консул на Република България в Истанбул  Ангел Ангелов и неговия екип се състоя през втория ден от посещението на българската делегация в съседна Турция. На нея бяха дискутирани възможностите за сътрудничество между Консулството и Палатата.

 БсТПП получи покана за участие в бизнес форум, организиран в Истанбул през октомври, на който да представи инвестиционните възможности на Бургаски регион, капацитета на своите членове и стратегиите за развитие в бъдеще.

Бе обсъдена и възможността Генералното консулство на Република България в Истанбул да съдейства за провеждането на мероприятия на Бургаската палата, целящи задълбочаване на икономическите връзки между трансграничните региони, предоставяйки зали и материална база.