Бившите казарми в Айтос стават собственост на местната власт, а летище Равнец – на Бургас

Правителството отне от Министерството на отбраната управлението върху три терена в Айтос, формиращи бившия казармен район, и ги прехвърли в собственост на общината. Имотите са с отпаднала необходимост за отбранителното ведомство. Намерението на местната власт е да ги използва за подобряване на инфраструктурата, за нуждите на спорта, образованието и културата.

Решението на Общинския съвет в Айтос за придобиване на имота е от 2016 г. При посещението си в града миналата седмица премиерът Борисов пое ангажимент пред местните жители да ускори процедурата по прехвърлянето на собствеността.

Друг имот с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната – летището край с. Равнец, е прехвърлено в собственост на община Бургас. В Общия устройствен план на общината районът е предвиден за обособяване на икономически зони. С изграждането на индустриален парк ще бъдат разкрити нови работни места, ще бъдат привлечени инвеститори, което ще окаже благоприятно влияние върху развитието на бизнеса и на региона като цяло.

Община Средец получава Военния клуб, който се намира на ул. „Д. Благоев“ №16 в общинския град. Помещенията ще се използват за изпълнението на културни прояви, военно-патриотична дейност и създаването на музейна сбирка.