„Атлиманска огърлица`2019“ събира в Китен посланици на фолклорното наследство

За осми път Китен събира посланици на световното фолклорно наследство във фестивала „Атлиманска огърлица“. Престижният форум започва днес, 12 юни,  и ще продължи до 16 юни, включително.

Международното събитие успешно осъществява целите си за популяризиране, съхранение, развитие и разпространение на българските и международни културни традиции, запазване на националната ни идентичност и културата на народите от света, както и за едно добро начало на туристическия сезон в Приморско и Китен. Това изтъкна директорът на фестивала и негов организатор странджанската народна певица Златка Ставрева на пресконференция преди началото на събитието.

Тази година фестивалът се провежда под мотото: „Българското фолклорно изкуство – символ на България и света“. В него ще се изявят над 250 участници, сред които 20 детски състава и 100 индивидуални изпълнители-деца. На сцената в Китен ще видим представители на Русия, Казахстан, Канада, Македония, Сърбия, Беларус, Украйна и България.

Изпълненията ще бъдат оценявани от професионално жури, председателствано от проф. д.изк. Лозанка  Пейчева-фолклорист и музиколог. В журито са още народната певица Янка Рупкина, хореографът и член на международния съвет по танци към ЮНЕСКО  Дора Барева,  Костадин Михайлов- изследовател на културно историческо наследство, председател  на сдружение „Пазители на българското” и от скоро директор на Исторически музей „Проф.Александър Фол“ – Малко Търново и др. изтъкнати специалисти в областта на фолклора.

Новост в осмото издание на „Атлиманска огърлица”  са ревюта   на старинни национални костюми от  България и чужбина.

Всяка година за съществен принос в организацията и съпричастност към фестивала организационният  комитет връчва специална награда „Атлиманска огърлица- огърлие” и диплом. Тази година наградата се присъжда на областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков.