„Атлиманска огърлица” 2015 радва жители и гости на Китен

Народната певица Златка Ставрева с медали от кмета Германов

В Китен започна четвъртото издание на Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица” 2015, който се организира от кмета на града Атанас Петров под патронажа на д-р Димитър Германов – кмет на община Приморско.

photo(1)236527yНачало на фестивала постави световноизвестната странджанска народна певица Янка Рупкина. Приветствия отправиха градоначалникът на Китен Атанас Петров, зам. – кметът на община Приморско Милчо Милев и председателят на Общински съвет Миглена Барцулева.

Странджанската народна певица Златка Ставрева бе удостоена с престижна награда по случай 50 години творческа дейност. Изненадата с почетните медали и грамота дойде от името на кмета на община Приморско д-р Германов, който високо цени изкуството  на Златка Ставрева. Тя играе голяма роля този фестивал да се утвърди като традиционен и да бъде превърнат в символ за морската община.

В продължение на пет дни жители и гости на Китен ще имат удоволствието да се докоснат до традициите на танцови и певчески групи от седем държави. Над 120 фолклорни състава и индивидуални изпълнители от България, Русия, Казахстан, Сърбия, Македония, Турция и Гърция ще представят своето творчество на лятната естрада в морския град.photo(2)267ry

Тази година представянето ще бъде оценявано от осемчленно жури в състав: председател -проф. д-р на изкуствата Лозанка Пейчева – фолклорист и музиколог, Марин Маринов – музикална компания „Сънрайс Маринов”, Дора Барева – – хореограф и член на Международния съвет по танци към Юнеско, доц. д-р Венцислав Димов – фолклорист етно-музикант, народната певица Янка Рупкина, маестро Стойко Стойков – създател на музикални празници „Приморска Перла”, Калиопа Трендафилова – старши специалист „Култура и образование” в Община Приморско и Дмитрий Николаевич – заслужил артист на Русия, певец и композитор.

Организаторите обещават незабравими емоции  с много музика, танци на всички, решили да се потопят в колорита и ритмите на „Атлиманска огърлица” 2015.