Арх. Веселина Илиева: Междублоковите пространства и образователната инфраструктура са основните ни приоритети

Според главния архитект на Бургас Веселина Илиева в развитието на всеки град трябва да се следва логиката на постепенно придвижване от центъра към периферията. Тя счита още, че  добре изглеждащите сгради въздействат различно върху психиката и културата на хората.

Госпожо Илива, предстои генерална промяна в транспортната схема на Бургас. За улеснение на пешеходците бяха изградени две пасарелки и те вече се ползват, но хората се оплакват, че асансьорите в тях не работят. Има ли някакъв проблем и решим ли е той?

– Асансьорите не са въведени в експлоатация. Според изискването на контролния орган те трябва да са изпитани, да имат всички актове и протоколи и тогава да заработят. Ние сме длъжни да се съобразим с това изискване. Веднага след като набавим всички документи ще въведем в експлоатация и асансьорите. Пасарелките са напълно завършени и действащи, вече се ползват активно от гражданите, което гарантира тяхната безопасност.

Проектът за интегриран градски транспорт е пред приключване. В момента се извършва последната стъпка по него – по всички спирки се монтират съоръжения за автоматично управление на системата за управление на трафика.

Приключва и изграждането на велоалеите, така че Бургас ще всъпи в туристическия сезон с модерна и цястно завършена транспортна инфарструктура.

С каква обща дължина са велоалеите в града и предстои ли изграждането на нови?

– Велоалеите са с обща дължина над 50 км. За момента това изчерпва заложените средства. Но по основните улици, на които предстои реконструкция, също ще бъдат изграждани велоалеи. Надграждането на мрежата ще продължава и във всяко от междублоковите пространства, където ще се работи по ОП „Региони в растеж”. Там освен спортни и детски площадки, са предвидени и зони за ролери и велосипеди, така че те да довършат основната мрежа, която е по периферията на кварталите и да навлязат в жилищните комплекси. Връзката между тези алеи ще оформи общата веломрежа на града.

Какви са приоритетите в най-кратките срокове?

– Ние следваме логиката, според която развитието на всеки град трябва постепенно да се придвижва от центъра към периферията. Вече са реализирани първите две реконструкции на междублокови пространства в активни жилищни зони. В к-с „Възраждане” бяха изградени спортна площадка, зони за отдих, поставени са нови пейки. Бе завършено и голямо междублоково пространство в „Меден Рудник”. Там стартира строителството и на нови междублокови пространства. Всички те са част от големия обхват проекти, които Община Бургас изготви през последните две години, и които ще бъдат финансирани по ОП „Региони в растеж 2014-2020 г.”. В проектите са включени и реконструкция на улици, на училищни дворове, културни институти и изграждане на нова детска градина в „Меден рудник”

Вече има избран изпълнител и започват строителните дейности по реконструкцията на двора на училище „Кирил и Методий”. Започва реконструкцията на двора на училище „Елин Пелин” и изграждането на нов корпус на детска градина „Чака” в „Меден Рудник”. Предстои ремонт на бившия дом за деца  „Коджакафалията” с изграждане на топла връзка към математическата гимназия. Ще започне реконструкция на детска градина „Ханс Андерсен” в к-с „Лазур”. Тя е в подблоково пространство и в лошо състояние. Предвиждаме цялостна реконструкция на детската градина и на двора. Скоро започват строителните дейности в двора на училищата „Братя Миладинови”,  „Петко Росен” и „Любен Каравелов”.  Целта ни е първо да обърнем внимание на училищата и детските градини. Сградите им са почти  100%  санирани, сега започваме благоустрояването на дворовете. Там ще монтираме и нови спортни съоръжения – в извънучилищното време те се ползват и от децата, които живеят с тези райони.

В обхвата за финансиране са и  реконструкцията на дома на НХК и на старата сграда, известна като Немското училище. Тя ще се превърне в библиотека и музей на съвременното изкуство. Но тези проекти малко се бавят във времето, защото все още не са указани изискванията на оперативната програма.

Как напредва програмата за саниране на жилщни блокове? Къде се нарежда Бургас в съревнованието между градовете?

– Бургас е сред водещите като бройка сключени договори. Това съревнование е твърде относително, защото в някои градове блоковете са малки, на по 2-3 етажа и с по 1 вход. Естествено живеещите там по-лесно се организират и бързо могат да се включат в програмата.  В Бургас жилищните блокове са големи и въпреки това сме на водещи позиции. Санирането на един блок е вече завършено. За други два блока има издадени разрешения за строеж и започват дейностите по изпълнение. Изготвени са проекти за още 4 блока, до дни ще им бъдат издадени строителните разрешения.

За нас най-важното е, че хората повярваха в тази програма, защото се убедиха, че нещата се случват по правилния начин. Желанието да се регистрират сдружения и да се санират блоковете нараства.  Обновяването им  ще се отрази положително върху цялостния силует на града и върху усещането за градската среда. Добре изглеждащите сгради въздействат по различен начин върху психиката на хората и върху културата им.