Архитектурен еклектизъм скрива знакова сграда в Бургас

Модерното и внушително здание на Бургаския свободен университет, изградено  в techno стил, се превърна в жертва на нечии апетити. Без да е съобразено с вече наложения архитектурен ансамбъл от университета, при липсата на всякаква целесъобразност, църковно настоятелство в Бургас решава да построи в имота си, представляващ зелена площ, едноетажно неделно училище.

До този момент смущаващите факти са лесно преглътними, под претекста, че се касае за деца, образование, възпитание. Видно е, обаче, че „неделното християнско училище” в центъра на областния град се разраства в посока към небето и все повече започва да наподобява олтариен бутиков хотел. Сякаш протягащ длани към Господ в молитва за добри обороти и сериозни финансови постъпления след направената смела инвестиция в школото.

Вероятно отдадените в Божието служение са позабравили един от призивите на Иисус Христос: Да изгоним търговците от храма! Още по-обезпокоителното е, че обявеното по проект – едноетажна сграда, не отговаря на  това, което виждаме реално – двуетажно здание, а може би след някой друг месец, година… и многоетажен билдинг.