Археолози разкриха антично светилище на остров Св. Петър край Созопол

Малкият остров Свети Петър в акваторията на Созопол влиза в историята. До тази есен той не е проучван от археолози и няма данни случайни находки от него да са попадали в български музеи. Изключение прави един добре запазен каменен щок, открит южно от острова от водолази, които са го предали за съхранение в Националния исторически музей.

Първите редовни археологически разкопки на острова стартираха тази есен. Проучва се терен от 66 кв. м.

Археолозите вече имат положителни резултати – в източния сектор на разкопките са локализирани две структури – ниски могили от натрупана привнесена пръст, затрупана с дребни камъни. В пръстта са открити фрагменти от амфори, купи, дебелостенни кухненски съдове. Намерени са и фрагменти от тънкостенни керамични съдове покрити с червен лак и черен фирнис. Интерес предизвиква и откриването на бронзов връх на триръба стрела.

Заключенията на специалистите са, че на днешния остров Св. Петър е съществувало крайморско светилище. Ритуалът е бил натрупване на малки могили от пръст, покрити с камъни. На базата на откритите находки светилището се датира от края на V в. пр. Хр. Липсват находки, които могат да се датират за други епохи.  На острова няма никакви останки и податки за съществуването на каменен градеж, който може да се свърже с предполагаем храм, параклис или по-голяма църква.  С голяма степен на сигурност може да се каже, че преди 2500 години днешните острови св. Иван и св. Петър са били един остров, разделен на две отделни части в много по-късно време.

Археологическите разкопки са проведени под ръководството на проф. д-р Иван Христов (Национален исторически музей – София) и д-р Милен Николов (Регионален исторически музей – гр. Бургас). Проучванията са финансирани от Министерство на културата.