Арестуваха шефа на „Мостовик”, инвеститор в бургаския Океанариум

Арестуван е генералният директор на руската строителна компания „Мостовик”, която е инвеститор в бъдещия Океанариум в Бургас, съобщават от Разследващата комисия на Русия (MRS). Олег Шишков е задържан на 10 ноември за това, че не е плащал заплати на своите работници повече от два месеца, въпреки че е имал финансови възможности да го прави. Установени са и други доказателства за финансови нарушения от януари до юни 2014 г., увеличили общия дълг на „Мостовик“ до 535 000 рубли.
Същевременно счетоводните експертизи доказват, че в касата на „Мостовик” са постъпили над 17 млрд. рубли. Още през август срещу Олег Шишков е образувано следствено дело по подозрение за разхищение на бюджета на Омска област, което вълзлиза на 500 млн. рубли. Това станало след като строителната компания не е изпълнила условията си по договор за строителството на пътен участък. Парите обаче били незаконно отклонени по сметките на „Мостовик”, като в аферата имало замесени и държавни служители.
„Мостовик” е една от големите строителни компании в Русия с 25-годишна история и работи по най-крупните проекти в страната. Фирмата е един от подизпълнителите на строителните дейности за Олимпиадата в Сочи. – леденият дворец и трасето за бобслей са изградени от нея. В Бургас компанията получи популярност след като прояви интерес и поиска да строи атракицон „Океанариум”.
Името на компанията бе компрометирано през октомври със съобщение, че тя е в банкрут. Тогава стана ясно, че финансовите й проблеми датират още от април т.г., когато е започнала арбитраж за собствената си несъстоятелност. По това време задълженията й са надхвърляли 40 милиарда рубли. От „Мостовик” обаче изпратиха специално писмо, в което отрекоха да имат проблеми. Заявиха, че проектът за Океанариум не е спрян, а публикациите в медиите са безпочвени.