Апартаментните абонатни станции са алтернатива на протестите против големите сметки

Данфосс представи иновативни отоплителни системи

Бургас е сред новаторите в Европа, тук вече се прилагат децентрализирани системи за отопление

 

Междусъседските разправии и протестите от големи и невинаги оправдани сметки за отопление могат да бъдат избегнати. Алтернативата е в децентрализацията на отоплителните инсталации. Възможности за това дават апартаментните абонатни станции – те могат да бъдат управлявани и отчитани индивидуално от обитателите на всяко жилище.

Новаторската енергийна концепция за жилищни сгради представи в Бургас Направление Топлофикационна автоматика на Данфосс. Потребностите на пазара, растящите цени на енергията и неотложните изисквания за енергийна ефективност са накарали датския индустриален гигант да намери нетрадиционни решения и да удовлетвори стремежа на потребителите към комфрот и ниски цени. Разработената от Данфосс система EvoFlat e напълно съвместима с изискванията за намаляване на енергийните разходи при гарантирано по-добър комфорт на потребителя. С възможностите чрез интелигентни решения да бъдат съкратени разходите за топлинна енергия бяха запознати представители на общинската администрация в Бургас, на топлофикационното дружество в града,  проектанти, архитекти и специалисти.

Градът не е избран случайно за място на този семинар. Иновативен и винаги в крак с най-новите технически тенденции, Бургас е сред малкото градове в страната, в които вече е изградена жилищна сграда с децентрализирана отоплителна система Evo Flat. В момента фирма Данфосс е в процес на преговори с още един инвеститор от Бургас, пожелал да осигури удобство на бъдещите новодомци чрез индивидуални абонатни станции.

За страните от Западна и Централна Европа децентрализацията на отоплителните инсталации не е новост. В Дания тази система е разработена преди 30 години и намира масово приложение в новото строителство. Австрия е въвела промени в законодателството си, за да стимулира този процес. Ползите за енергийната система на страната са оценили и в Турция –  там вече са монтирани хиляди апартаментни абонатни станции,  а държавата е предприела промяна в законодателството. Със 799 апартаментни абонатни станции от Данфосс е оборудван и най-елитният, скъп и супер луксозен жилищен квартал от затворен тип в Лондон, изграден след 2006 г. на мястото на някогашния стадион  „Хайбъри”.

Предимствата на децентрализираните системи за отопление са неоспорими. В Бургас ги представиха инж. Георги Георгиев и Васил Рашев специалисти и дистрибутори на датския производител.

Индивидуалните абонатни станции предполагат по-малко тръби в сградата (вече само 3), както и подготовка на битовата гореща вода на място и само при необходимост, което означава до 80% по-малко загуби на енергия и съответно по-ниски сметки. Независимо от топлинния източник всяко домакинство разполага със собствена абонатна станция, което означава, че може да управлява и контролира всички отоплителни процеси в жилището.Разбира се, индивидуално може да се регулира температурата на въздуха, както и всеки абонат сам може да избере температурата, до която да бъде нагрята водата в дома му. Отчитането на използваната енергия е индивидуално, а сметката е изключително коректна – тя съдържа само енергията, потребена от домакинството, без загуби и общи разходи, отчетена в реални физични единици.

В апартаментите абонатните станции заемат малко пространство – могат да се вграждат в стени, стълбищни клетки или шахти. Могат да се монтират още при изграждането на зданието, или по време на ремонт. Системата е изключително гъвкава. Позволява използването на различни тополизточници, които могат да бъдат променяни във всеки момент – котел на газ, мазут, или смесен източник. Може да бъде присъединявана към ТЕЦ, позволява дори и прибавяне на соларна система. Съоръжението е опростено, разходите по поддръжката му са на практика нищожни. Стойностите за закупуването и монтажа са съизмерими с тези на досега познатите системи за централно отопление. Ползите обаче са неизброимо повече. Според специалистите, апартаментните абонатни станции намаляват разхода на енергия с 30% за всяко домакинство, щадят природата, намаляват риска от развитие на бактерии във водата, учат потребителите на самоконтрол.

Данфосс е световен лидер в областта на автоматизацията на топлинните процеси преди всичко заради мащабната си изследователска и развойна дейност. Всяка година концернът регистрира средно около 350 открития, 25% от които получават патент. В Бургас освен иновативната система  Evo Flat бяха представени най-новите вентили на Данфосс за топлофикационни  и ОВК приложения, новите контролери ECL Comfort 210 и 310 и най-новото поколение енергоизмервателни уреди Sonometer.