Ансамбъл „Странджа“ получи „Кристална лира“

Професионалният фолклорен ансамбъл „Странджа“ получи тазгодишната национална награда за ярки постижения в изпълнителското изкуство „Кристална лира`2015“ в категория „Музикален фолклор“.

Номинираните бяха разпределени в общо 17 категории и оценени от компетентно жури, съставено от авторитетни музикални и танцови експерти.

Престижните отличия бяха раздадени за 19-та поредна година, по традиция в Деня на будителите – 1 ноември.

Призът беше връчен от заместник-председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Галина Грозданова на ръководителя на ПФА „Странджа“ Марио Егов на официална церемония, проведена в Държавния музикален и балетен център – София.

Отличието беше присъдено на ПФА „Странджа“ – Бургас за празничния третомартенски концерт-спектакъл „Благослов за България“, проведен на сцената на Държавна опера – Бургас.

През годините тази награда се утвърди като една висока професионална оценка за най-добрите постижения през изминалия концертен сезон на инструменталисти, оркестри, хорови състави, педагози, музикални критици и др.

Организатори на ежегодните награди „Кристална лира“ са Съюзът на българските музикални и танцови дейци и радио „Класик ФМ“.

В момента ансамбъл „Странджа“ подготвя нов грандиозен празничен спектакъл – „Димитровденски сглядни хора“. Поводът за него е предстоящото честване на 50-годишнината от създаването на фолклорната формация. За това време в редиците на ПФА „Странджа“ са преминали близо 400 изпълнители.