Ангелкова: Трябва да се реши статутът на националните ни курорти

„Националните курорти са имиджът на българския туризъм. Националните курорти, тогава когато са създавани преди години, нямат нищо общо с това в момента. Защото, за съжаление, през годините всички процеси, свързани с приватизацията, развалиха това какво е национален курорт, така както са искали да бъде – именно с хотели и ресторанти и това да ползват туристите.“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова  в интервю в неделния сутрешен блок на „Нова телевизия“. 

Според нея трябва да бъде определен статутът на националните ни курорти, защото сега не се правило разлика между община и курорт. „С определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях и на бранша. Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври. Определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Освен това ще се регламентира шума, като могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия“, уточни министърът. Тя посочи, че във всички туристически държави има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка, така трябва да е и в България.

Във връзка с проверките по Черноморието, Ангелкова каза, че правилата трябва да се спазват, но е важен и начинът, по който се инспектират обектите. „Проверките  не трябва да вредят на българския туризъм, а  резултатите от тях ще видим една година по-късно”, счита министърът на туризма.

Ангелкова заяви още, че България става утвърдена туристическа дестинация и вече не нискобюджетна страна за туризъм.