Актуализират специализираната карта на дюните

Концесионерът на морски плаж „Несебър-юг е поставил указателните табели с местоположението на дюните с цел тяхната защита. Това е обявила днес министърът на туризма Николина Ангелкова, се съобщава на сайта на министерството.

Министерството на туризма е подало искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър и заедно с министъра на регионалното развитие ще актуализират специализираната карта, за да се обособят местата, на които са разположени дюни. Така те ще  се защитават съгласно законоустановения ред.

„Стартирахме редовните проверки по морските плажове, отдадени за стопанисване на концесия и под наем. Мобилните екипи на Министерството на туризма са по цялото Черноморие“. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова днес в к. к. Слънчев бряг. Тя посочи, че това е първата цялостна и комплексна проверка между МТ, МВР, Главна дирекция „Пожарна безопасност“ и РИОСВ. В мобилната група са включени и представители на РЗИ, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Община Несебър.

„На морски плаж „Слънчев бряг-юг“, отдаден на концесия, експертите извършиха геодезическо заснемане на всички преместваеми обекти, за да се установи дали отговарят на квадратурата на одобрената схема от министъра на туризма“, каза Ангелкова и уточни, че квадратурата им отговоря до милиметър и съответно заемат 2% обща търговска площ и 2% допълнителна търговска площ.

Николина Ангелкова посочи, че в рамките на комплексната проверка, РИОСВ инспектира дали всички преместваеми обекти и най-вече заведенията за хранене са свързани с канализационната мрежа. Тя каза още, че от своя страна РЗИ са проверили оборудването на медицинските пунктове и са извършили замервания за шум. Заключението на контролния орган по отношение нивата на шум е, че са спазени изискванията на Наредба № 6 и контролираните параметри за вечер и нощ са в граничните стойности. Министър Ангелкова обаче предупреди, че непрекъснато ще се правят проверки при подадени сигнали.

Министърът на туризма бе категорична, че до този момент не са установени неизпълнения по договорите за концесия и наем на морски плажове, свързани с надвишаване на квадратурата на преместваемите обекти. Освен това, броят на спасителите надвишава изискванията, т.е. има повече спасители, съгласно вече одобрената схема.

Ангелкова акцентира, че това няма да е последната проверка.