Агенцията по безопасност на храните започва проверки за Великден

Българската Агенция по безопасност на храните започва засилени тематични проверки във връзка с Великденските празници.

Инспекторите от отделите „Контрол на храните“ ще проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища. Проверките ще се извършват в периода от 30.03.2015г. до 13.04.2015г. включително.

Особено внимание ще се обръща на производството и търговията на храни, които традиционно се предлагат на пазара по време на празника – козунаци, агнешко месо, яйца, включително и боядисани яйца, бои за яйца, пресни плодове и зеленчуци, най-вече на зелените салати.

Инспекторите на БАБХ ще проверяват произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, спазване на процедурите по НАССР, наличие на Технологична документация за произвежданите храни и съответствието й с нормативните изисквания, правилното етикетиране на храните и придружаващите храните документи.

В търговската мрежа и заведенията за обществено хранене ще се проверява правилното съхранение на храните, спазването на сроковете на съхранение, правилното етикетиране, наличие на документи за произход и безопасност на храните, спазване на Системата за управление безопасността на храните. При проверките на заведения за обществено хранене, находящи се на територията на обекти за отдих, предлагащи услугата „ол инклузив“, ще се проверява съответствието им с нормативните изисквания.

77 проверки е извършила Агенцията по безопасност на храните в Бургас за изминалата седмица. Проверявани са супермаркети, специализирани магазини, обекти за обществено хранене, кухни – майки, обекти за кетъринг, училищни столове, моторни превозни средства, риболовни кораби. За периода на проверките е съставен един акт, който е за административно нарушение.