Авторката на „Близки срещи със смесени чувства“ омагьоса бургазлии

Мария Касимова-Моасе подготвя следващата си книга, тя  ще бъде посветена на Бургас

Взрив от емоции предизвика в последния ден от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест представянето на сборника „Близки срещи със смесени чувства“ от неговия автор Мария Касимова-Моасе.

„Моята религия се нарича „Любов” – бяха думите, с които писателката плени и тази част от бургаската публика, незапозната до този момент с работата й като журналист.

 В изискания Гранд хотел и СПА „Приморец”  популярната  журналистка и консултант по етикет и протокол докосна душите на бургазлии с историите, които е поместила в своята първа авторска книга.
„Близки срещи със смесени чувства” пресъздава случки от действителността в непознат до този момент, нов за българския печат литературен жанр. Сборникът съживява текстове, които Мария Касимова е писала през годините за различни медии.   

„Предговорът за книгата на Мария е най-трудно написаният текст в моя живот и ще разберете защо, след като я прочетете. Разказите в  „Близки срещи със смесени чувства” са пресъздадени по-емоционално, по-образно. Всяка една история в книгата позволява да бъде заснета и да стане повод за създаването на филм. Текстовете на Мария Касимова-Моасе са болезнено лични, доста автобиографични и разделени с „бележки под линия”, където тя описва времето, в което са създадени, и повдига много въпроси… В тази книга има всичко – пикантерията на реалния живот, с разминавания,  с болка… Един толкова динамичен живот, че мога само да кажа: Завиждам ти, Мария, за живота ти дотук!” – така представи сборника журналистът Георги Тошев, автор на предговора към него.

Родният за Мария Касимова Бургас също присъства в „Близки срещи със смесени чувства“, така както и нейният  баща  – обичаният бургаски актьор Хиндо Касимов. Там са майка й, децата й, съпрузите й…  „Но книгата не е всичко, което съм. Смятам, че съм много повече от това, което съм написала” – с усмивка и голяма доза чувство за хумор се обърна към публиката в Гранд хотел и СПА „Приморец” артистичната журналистка.

„Не е тайна, че много се вълнувам, когато дойда в Бургас. Тук е моето детство. Спомените… Фурната на баба ми! Отне ми 35 години да повярвам, че мога да напиша нещо по-различно от журналистически текст и въпреки, че книгата „Близки срещи със смесени чувства“ е факт,  все още не мога да се възприема като писателка. Надявам се следващият проект, който смятам да започна,  да ме доближи до тази титла, защото да си писател не е само да разкажеш някакви истории, а да докоснеш някого с това, което разказваш”.

Така, в непринуден, открит диалог, Мария Касимова-Моасе вплете бургаската публика в своя живот и я омагьоса с разказите си. Върна се в миналото, в детството, в красивите спомени от лазурния морски бряг и запозна присъстващите с някои от историите, поместени в нейния първи сборник от преживявания.

“Наистина не очаквах толкова много хора. Всеки поглед, който срещам тук, за мен е важен. Много отговорна се чувствам и все по-отговорна, защото следващият проект, който съм замислила и по който започвам да работя, е много свързан с Бургас, с моите корени тук.  Самото ми име – Мария Касимова-Моасе,  носи в себе си три различни религии. „ Мария”  е от ортодоксалната част от моето семейство, „Касимова” е от мюсюлманската част, а накрая  се ожених и за човек с еврейски произход . Та, „Моасе” дойде от Моисей. Нося всички тези неща в себе си, дори в името си. Каква религия мога да изповядвам тогава аз, освен една?! Всички частици в моето име са обединени от едно единствено нещо – Любовта” – сподели авторката на „Близки срещи със смесени чувства“ преди да запознае публиката с непубликувания до момента в медия разказ „Рицар без броня”.

След емоционалното представяне на сб. „Близки срещи със смесени чувства“ в Гранд хотел и СПА „Приморец“, Мария Касимова-Моасе благодари на бургазлии и на организаторите на Прим Порт Арт Фест и от страницата си в социалната мрежа:

 „Хората в Бургас! Над сто чифта очи! Истории, които прочетох. Други, които разказах. Спомени, допълнени от други спомени. Близки срещи с неописуеми чувства! Благодаря на всички, които дойдоха на тази среща на Порт Прим Арт фест Бургас! Беше това, за което копнеех.”.