Австрийски пенсионери – меценати на българското фолклорно изкуство

С дарение от 90 хил.лв. възрастните туристи обновиха общежитието в музикалното училище в Котел

С щедро дарение от 90 хил.лв. австрийски пенсионери обновиха част от общежитието на музикалното училище в Котел. Впечатлени от изумителния талант на учениците, възрастните туристи, които пребиваха в началото на лятото в Слънчев бряг, събраха лични средства, за да подпомогнат училището, призвано да съхрани българската фолклорна традиция. С техните средства са напълно реновирани 18 стаи от жилищния корпус на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”. Помещенията са основно ремонтирани, обзаведени с нови модерни мебели и вече посрещат своите млади обитатели. Да отрежат лентата на обновения корпус и да споделят радостта на ученици и учители в Котел пристигнаха Райнхард Тод – председател на Федералния съвет на Република Австрия, Н.Пр. Герхард Райвегер – посланик на Република Австрия у нас, Вирн Бергер – председател на комисията по парламентарен контрол към австрийския парламент, Корнелий Желязков – областен управител на Сливен, Ралица Базайтова – главен експерт в Министерството на културата. Тук беше и кметът на община Котел Христо Киров, както и основните „двигатели” на инициативата – Гюнтер Щер – представител на туроператора Сениорен Райзен и Калин Сутов – управител на „БТС – Бългериън Турист Сървисиз”, ангажиран с посрещането и обслужването на австрийските туристи.

През тази пролет общо 7 000 австрийци от третата възраст, членове на Австрийския съюз на пенсионерите, гостуваха в Слънчев бряг. Австрийската организация на възрастните хора и нейната туроператорска фирма „Сениорен райзен” от 60 години организират пролетни и есенни почивки за членовете си. Слънчев бряг е обявен за най-успешната дестинация, избирана досега от съюза. За първи път реалността далеч е надхвърлила очакванията на изключително претенциозните туристи, каквито са австрийските пенсионери.

Едно от най-вълнуващите преживявания за възрастните туристи е било посещението в НУФИ „Филип Кутев”. В програмата на всяка от групите е бил включен 35 –минутен концерт на талантливите му възпитаници. Идеята да бъде подпомогнато училището възникнала спонтанно.

Благотворителната кампания за набиране на средства стартира през април и само за два месеца, до края на пребиваването си у нас, пенсионерите успели да съберат 70 хил.лв. Към уникалната инициатива се присъединяват „БТС – Бългериън Турист Сървисиз” ООД и Димитър Караненов, собственик на хотелите „Флора Парк” и „Приморец” и прибавят още 20 хил.лв. Ремонтните дейности започват веднага, с тях пряко се ангажира лично Калин Сутев.

„Австрийците обещаха и изпълниха ангажимента си. За нас това дарение е крупно не само по стойност. То е изпълнено с много символика и красота, защото е направено от пенсионери за деца. В 45-годишната история на училището никой не е правил такъв щедър жест към нас”, каза директорката на училището Мария Градишлиева, която намира символика и във факта, че откриването на обновените помещения съвпада с един от най-светлите християнски празници – денят на Вяра, Надежда и Любов.

„Вашите ученици докоснаха сърцата на нашите пенсионери”, формулира дарителския акт Райнхард Тод. През пролетта на 2014 г. други 6000 възрастни австрийци ще гостуват в Слънчев бряг и ще посещават музикалното училище в Котел. Австрийският държавник е убеден, че те ще продължат благотворителната акция, защото в общежитието на децата има все още неремонтирани стаи.

Туроператорите и австрийските пенсионери имат намерение да доведат докрай идеята за осигуряване модерни битови условия на талантливите български деца. Според плановете им пред идното лято от общо 60 стаи в общежитието цялостно реновираните трябва да станат 30. Останалите 30 стаи ще получат почти нови мебели по лична уговорка между Калин Сутев и курорта Албена.

В дарителската инициатива на австрийските пенсионери Н. Пр. Герхард Райвегер видя и предизвикателство към българския бизнес и държава: „Проектът, който днес отбелязваме има няколко измерения – икономическо, културно и най-важното – човешко. Той е свързан с Дунавската стратегия, в която България и Австрия имат определящо място. Европейският съюз дава много възможности за развитието на културния туризъм, защото той е основното средство да се опознаем и да станем приятели. Прави ни и единни в стремежа да помогнем за развитието на младите таланти. Подкрепата за училища като това в Котел, които искат да съхранят народната традиция, е важна задача за обществото”.

На 23 април 2014 г. в Слънчев бряг за едноседмичната си почивка ще пристигне първата за следващия сезон група австрийски пенсионери. Учениците и учителите в Котел вече се готвят, за да докоснат със своите песни и танци и техните сърца.