Юбилейни „Солени ветрове” задухват в Бургас в средата на август

Празниците на изпятата поезия събират бардове от близо и далеч на открита сцена „Охлюва” за три дни

Най-големият фестивал на поетите с китара в България – „Солени ветрове” отново ще събере в Бургас майстори на изпятата поезия от близо и далеч. По традиция бургаските летни празници на бардовете, или  Singer-songwriters ще бъдат на открита сцена „Охлюва”,  а изпълненията ще бъдат разпределени в няколко концерта.  Юбилейното, десето издание на фестивала ще бъде три дни, от 16 до 18 август.

На 16 август ще бъде концертът на бардовете от бургаския клуб за авторска песен „Кръгът на барда”.
На 17 и 18 август са предвидени ретроспективен концерт „Песента на барда”, който  включва най-добрите авторски песни, представени през годините, „Кучешката вахта” – концерт от авторски хумористични и сатирични песни и артистични скечове, „Бардовете по света“, съдържащ популярни песни на български и чуждестранни бардове.
Обичайно се очаква повишен интерес към конкурса „Срещу вятъра” – за нова авторска песен,  изразяваща активна гражданска позиция, написана през последните две години;
Музикално-поетичен спектакъл „Огнище“  ще обедини изпълнения на поети, актьори и бардове.

Диапазонът на участниците е широк – от най-младите 12- годишни  до   пораснали и много пораснали бардове.

Родени през 2009 година от мечтата на ентусиастите в клуба „Кръгът на барда”, Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове” днес са най-големия фестивал на поетите с китара в България, а от няколко години  се радват и на интерес от бардове зад граница. Очаква се юбилейният фестивал, подкрепен от Община Бургас, да събере повече от 40 участници. По предварителна информация ще има участници от Тополовград, София, Шумен, Ловеч, Пловдив, Горна Оряховица, Бургас, Несебър,  Айтос и др.  Задграничното участие е на изпълнители от Русия, Украйна и Германия. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!