Шеф Ивелин Кръстев: За да приготвите успешно октопод, ви трябват лимон и коркова тапа

Вижте любимата рецепта и някои тайни „от кухнята“ на главния готвач на Средиземноморски ресторант Салини

Запознайте се: Ивелин Кръстев, главен готвач на Средиземноморски ресторант Салини. Затваряме очи. Връщаме лентата. С отварянето им,  вече сме във Варна. Ето къде е роден бъдещият голям кулинар! Отново е време за път. В Германия, Иво работи година. После идва Финландия – на чиято професионална кухня отделя още толкова време. Следва връщане в родния град – работа с най-добрия български суши майстор и цели 15 години в първия най-добър ресторант за морска кухня у нас. После, избира Бургас. Врати през 2011 г. отваря Средиземноморски ресторант Салини – кулинарната страна на гостоприемството на Гранд Хотел и СПА Приморец. Зад вратите на кухнята му пък, е Иво. Има собствен екип и многобройни гости от близо и далеч, за които да се грижи. Често напуска царството си на текстури, вкусове и аромати, разбърква се с хората и попива обратна връзка за вкуса, който им е дал. „Храната е изкуство, което ми доставя удоволствие. Целта ми е да го предам и на гостите ни. Те, са най-важни за нас“ – казва той и добавя: „Задоволството от храната, което хората споделят, е най-високата оценка за мен.“

Разбира се, един шеф-готвач е винаги подкрепен от чудесен екип и виртуозен зам. главен готвач – който в случая се казва Красимир Петров и работи в професионалната кухня от над 10 години. „Те са моята опора и сила. Благодарен съм, че са до мен. Ние не просто работим заедно. Смеем се, споделяме, разпускаме, докато работим“ – казва Иво – преди да продължи с малко размисли за предложенията, които се включват в картата на даден ресторант.

„За да създадеш идеалното, балансирано и адекватно на локацията и сезона меню, нужни са познания, креативност и собствен почерк“.

Шеф Ивелин Кръстев

В Средиземноморски ресторант Салини ще откриете две карти, посветени на най-здравословните кухни в света. Едната – подсказва заглавието – включва всякакви изкушения от света на Средиземноморието – екзотични салати, студени и топли предястия, супи, ризото и домашна паста. Отлична е и селекцията основни ястия и обособени отделно богат набор рибни специалитети, с различен главен герой – лаврак, ципура, фагри, лефер, чернокоп, сафрид, калкан, риба тон, сьомга. Не е пропуснат и изборът между няколко вида прясно изпечен хляб. Финалните щрихи дава цяла дузина изкусителни десерти.  Другата вкусна карта на Салини предлага вкуса на Япония в автентични салати и разнообразни – нигири, урамаки, футомаки, хосомаки, нигири, сашими, темпура, калифорния, ичибан и вулкан – предложения.

„Менюто в „Салини“ се актуализира два пъти годишно. Това е така, за да може да предлагаме качествена и разнообразна храна, адекватна и съобразена със сезона и наличните пресни продукти.“

Шеф Ивелин Кръстев

Каква рецепта би предложил един шеф-готвач, с афинитет именно към морската храна?

Октопод Салса верде. Ето как да го приготвите у дома:

Сварете октопода. За да го запазите стегнат и да не се развари, във водата поставете разрязан на четири лимон и една коркова тапа. След 45 минути престой на дългокракия морски обитател в тенджерата, е време да го извадим – и шокираме в лед. После, нарязваме пипалата едно по едно. Приготвяме ги на плоча до златисто. Изпечения по този начин октопод слагаме в тиган + малко чесън, чери домати, мащерка и картофи на кубчета. Накрая, прибавяме домашно приготвен доматен сос. Изчакваме да поври минута-две. Гарнираме в чинията, като отгоре добавяме настърган пармезан.

Ако рецептата ви се струва нелека за изпълнение и имате път към Бургас – или сте горд жител на този хубав морски град – то заповядайте при Иво, в Средиземноморски ресторант Салини. Там, октоподът приготвен по горепосочения начин ще пристигне при вас ароматен и изкусителен и за още повече разкош, с добавена пяна от скариди.

Докато обмисляте гореописаната гледка и вкусовите и качества, ето още малко съвети от един морски шеф-готвач:

– При приготвяне на морска храна, най-важни и специфични са обработката и почистването. Ако на този етап усилията ви се увенчаят с успех, то бройте битката за успешно приготовление на вкусно ястие за наполовина спечелена.

– Рибата се филетира внимателно, от главата към опашката. Отделяме малко от кожата, захващаме внимателно и придържайки по този начин прекарваме филетиращ остър нож (споменахме ли колко са важни хубавите ножове?) над костта.

– Говорим ли за морска храна, говорим за многообразие сосове, които вървят ръка за ръка с нея. Успешното приготовления на морска храна означава и съчетанието ѝ с подходящ сос.

Всеки има своя мисия в живота. Едни ваят форми от мрамора, които след векове стават част от музеите по света. Други, печатат книги на преса, която някой преди това (Гутенберг) е изобретил. Трети строят къщички за птици, отглеждат лалета, учат децата, шият дрехи и какво ли още не. Няма как обаче, да сте добри във всичко. Открийте своето и се съсредоточете върху него. Ако то не е кулинарията, следващия път когато сте гладни, а не се усещате като бъдещ Годрън Рамзи, въоръжен с остри ножове, морски дарове, кухня, знания, умения и време, доверете на шеф Ивелин Кръстев небцето си. Струва си. Очаква ви истинско морско приключение.

Иво ще намерите в Средиземноморски ресторант Салини, на ул. „Княз Ал. Батеберг“ 2, в Гранд Хотел и СПА Приморец. Там, храната е винаги прясна, вкусна, сервизът е ненатрапчив, обстановката – елегантна и спокойна. Не на последно място – има безплатен паркинг, а цените са съвсем приемливи, достъпни и балансирани. Гмурнете се във вкуса на морето и океана. Целогодишно. А ако кулинарните ви предпочитания не фигурират в някоя от вкусните карти на Салини – Иво ще приготви нещо по ваш вкус. Защото  

„Добрите ресторанти се адаптират към вкуса на гостите си“.

Шеф Ивелин Кръстев

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!