Чужденци лежат гратис на плажа

Чужди туристи лежат гратис под чадърите в Слънчев бряг и вдигат грозни скандали, когато разберат, че трябва да си платят чадъра и шезлонга. Проблемът ескалира с всяка изминала година. Летовниците често заплашват със саморазправа.  Най-агресивни в това отношение са руските туристи, на второ място се нареждат гостите от Западна Европа. Те грубо отказват да заплащат екстрите на пясъка, нито се съгласяват да ползват безплатната зона. Чужденците настояват да ползват чадърите и шезлонгите безплатно с цената на страшни скандали. С български летовници такъв проблем няма. Сънародниците ни са най-възпитаните туристи на плажа.

Все по-често обаче чужденците влизат в разпри със спасителите и билетните -касиери на плажа  заради отказа да заплатят шезлонг и чадър, които ползват  в платената зона. Причина за ситуацията, е че не са запознати с правилата на плажа, твърдейки, че щом хотелът им е олинклузив  то и плажните услуги не се заплащат.

Всяко лято се сблъскваме с този неприятен проблем. Лидери в това отношение са руснаците, коментира управителят на Южния плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов. Смущаващо е, че голям процент лягат между редовете на чадърите в платената зона или на самия бряг, където преминаването е невъзможно. По закон всяка охраняема плажна ивица е разделена така, че едната половина е платена, с шезлонги и чадъри, а другата свободно достъпна за хората, които искат да плажуват, без да плащат за услугите. За това има и поставени информационни табели на пясъка, които посочват къде са границите на платените и безплатните зони, допълни Спасов.

Туроператорите, туристическите организации, изпращащите агентства от чужбина и хотелиерите у нас да уведомяват туристите за правилата по българските плажове и че свободната зона за поставяне на собствени чадъри и шезлонги е 50 процента от наетата концесионна ивица. За това настоява управителят на южния плаж в курорта Слънчев бряг Кирил Спасов. Той уточни, че по цялата брегова ивица платената зона е обозначена с табели, на които са изписани цените на услугите на пясъка. Цената за чадър е 8 лева, толкова струва и шезлонгът. Туристите могат да поставят собствени чадъри, шезлонги, масички само в безплатната зона.

От фирмата-концесионер апелират към туроператорите и други заети с бизнеса представители, да информират туристите, че ол инклузивът свършва след като напуснат хотела, в който са отседнали.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!