Ченгене скеле се превръща в най-новия атракцион на Бургас през 2015 г.

Ченгене скеле ще се превърне в един от най-забележителните атракциони по Южното Черноморие, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов по време на представянето на проектобюджет 2015. Това е само един от многото амбициозни проекти, които общината възнамерява да реализира през предстоящата година.

Рибарското селище е знаково за Бургас и неговото възраждане  е сред  основните приоритети на общината. Един от важните обекти, които предстои да бъдат изградени е ново рибарско пристанище. Закритият пристан ще има капацитет да приютява около 112 плавателни съда, включително и риболовни кораби. То ще бъде огледално на пристанището в Сарафово и така ще бъде обслужвано рибарството от северната до южна част на Бургас. Ще се осигури и инфраструктура за Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури.

Предвижда се  селището да се превърне в център за презентиране на  рибарския поминък, изключително популярен по нашето Черноморие. Ще бъде изградена голяма зона за обществен достъп с прилежащ паркинг, рибен ресторант. Сервизни помещения за ремонт и магазини за продажба на оборудване за лодки. От там ще тръгва и корабче, което ще води туристите до остров „Св. Анастасия“.

Незаконните сгради, които в момента са разположени в зоната на Ченгене скеле ще продължават да бъдат поетапно премахвани. „Постройките трябва да се приведат в законоустановените норми. Със сигурност тези двуетажни и триетажни сгради, които се намират там няма как да бъдат приемливи нито за нас, нито за държавните органи“, беше категоричен кметът Димитър Николов.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!