Ценни картини на Георги Баев показват в Бургас за първи път

Платната ще бъдат показани по повод 90 години от рождението на художника

Част от художественото съкровище на Георги Баев идва за първи път в родния му Бургас. Платната ще бъдат показани по повод 90 години от рождението на незабравимия художник. Изложбата ще бъде официално открита на 10 ноември, понеделник, от 18:00 часа в Галерия-експозиция „Георги Баев“ на бул. „Демокрация“ 6, където ще остане до 30 януари 2015 година.
Картините са част от фонда на Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен. Събитието е организирано от Община Бургас и БХГ „Петко Задгорски“.
Георги Баев е признат за един от най-добрите майстори на пейзажната живопис у нас. Определят го като буен, необуздан, със силно развито чувство за лична свобода, с непокорен характер и своенравност. И като човек с душа на творец остана до край противник на официоза и сервилността.
Георги Баев е роден на 9 ноември 1924 г. Завършва специалност живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. До 1960 г. работи предимно графика и сценография в кукления театър в Бургас.
Първото му международно признание е през 1957 г. на 6-ия световен младежки фестивал в Москва. Следват десетки участия у нас и в чужбина, много отличия, членство в СБХ, почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците „Кюнстлер хаус“, на Японската асоциация на художниците „Ника-кай“.
Тежък момент в неговия живот е 1983 г., когато запалват ателието му и при пожара изгаря всичко. През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства. Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство „Макмилън“, многократно номиниран за „Мъж на годината“, „Личности с влияние“, „Кой-кой е“ на американски и английски биографични институти.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!