Цветница в Бургас

Богата програма за малки и големи по случай големия християнски празник Цветница е включена в културния календар на Бургас.

На 1 април (неделя) на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе атрактивен фолклорен концерт, който ще започне от 11.00 часа. В него ще участват танцови състави от местните читалища, а в 12.00 часа на сцената ще се качат Жечка Сланинкова и оркестър „Странджа“.

За  най-малките са подготвени много забавления. Фолклорно състезание „Цветна въртележка“ ще предизвика малчуганите да отговарят на гатанки от народния фолклор, да скачат на въже, както и да познават предмети, които са били част от бита на прадедите ни – вретено, бъклица, окарина, паламарка и др. За всяка изпълнена задача децата ще получат специална книжка с печат. Преминалите през всички етапи ще заслужат подарък и възможност да участват в предстоящо Великденското състезание.

Малките сръчковци могат да се изявят и в творчески  ателиета „Цветна градина“, където собственоръчно да украсят дървени предмети и големи картички, както и да изплетат красиви цветни кошници и венци.

За посрещането на празника ще има разположени открити сцени на още няколко места в града.

В ж.к. „Меден рудник“, от 11.00 часа до ОУ „Петко Росен“, ще започне фолклорен концерт „Пъстра Цветница“, с участието на ДФГ „Чинките“, ДФТС „Слънчо“, ДФТС „Младост“, ТС „Ритъм“, Радостина Йовкова – певица в НФА „Филип Кутев“ и оркестър. Посетителите ще имат възможност да се включат и в забавни арт работилници. Организатор на събитието е НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1985“.

Отново в „Меден рудник“, от 11.30 часа пред параклиса „Св. Димитър“, ще се проведе концерт под надслов „Цветно ни е на Цветница“, организиран от НЧ „Паисий Хилендарски 1928“.

В комплекс „Братя Миладинови“, пред храм „Св. Иван Рилски“, от 11.00 часа НЧ „Асен Златаров 1940“ ще представи празничен концерт „Цветница“, с участието на ВГ „Ретро Бургас“, ФГ „Канатица“, ФТГ „Звездички“, ФГТ „Зорница“, ФГ „Шарени гайтани“ ДХ „Трепетлика“, ФТК „Миладина“.

Като част от празничната неделя, от 12.00 часа в градинката до Часовника Бургаския духов оркестър ще поддържа настроението на бургазлии и гости.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!