Храм „Св. св. Кирил и Методий” ще устоява и на земетръс

Проектът за укрепване на бургаския катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ навлезе в нова фаза. В момента там се монтират изключително яки стоманени пръти между отделните мраморни носещи колони. В двата края те се захващат с планки от по 100 килограма, които осигуряват необходимата стабилност и баланс. Този вторичен стоманен скелет ще направи църквата устойчива на земетръс – качество, което тя не е притежавала никога през цялата си стогодишна история.

DSC_0917В предишния етап на проекта всички пукнатини по сградата бяха обработени и затворени. Те са затвърдени до необходимата якост чрез използването на високотехнологични материали – въглеродни нишки и тъкани. Изпълнено е едно своеобразно „зашиване“ на пукнатините, подобно на едноименната интервенция в хирургията. Същата технология се използва за укрепване на паметници на културата в Италия и други европейски държави.

Проектът за укрепването на храм „Св. св. Кирил и Методий“ е на водещия български специалист в тази област проф. Йордан Милев, който дълги години е практикувал в Япония.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!