Холандски научно-изследователски кораб ще проведе проучвания в българската акватория

От 1 до 17 септември в български холандски научно-изследователски кораб ще извърши проучвания в българки акваториални води, съобщиха от Министерския съвет. На днешното си заседание правителството е разрешило пребиваването „Pelagia”, плаващ под знамето на Кралство Нидерландия, в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България.  Корабът ще бъде на океанографска експедиция във връзка с реализацията на проект по програмата PHOXY.
Основна цел на проекта е да се проучи взаимодействието между някои химични елементи в различните окислително-редукционни слоеве, динамиката в тези слоеве и зависимостта им от влиянието на богатите на кислород води от Босфора и големите северни реки, опазването на органичната материя. Научните изследвания, които са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда, ще се извършват с безопасни методи и средства.
Дейностите по реализацията на проекта се финансират от организацията за научни изследвания на Нидерландия и Европейския съвет за научни изследвания (ERC). Освен учени от Университета в Утрехт, в експедицията участват и партньори от САЩ, Румъния и Турция.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!