Фотоизложбата „Впечатления от Куба” гостува в Бургас

Експозицията на арх. Николай Попов (1914 – 1973) ще бъде открита на 15 април, сряда в градската галерия „Петко Задгорски”

Юбилейната изложба фотография на арх. Николай Попов  гостува от 15 април в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”. Експозицията е под наслов „Впечатления от Куба“  и е част от поредицата „Клуб 100” на Фотографската академия.

Откриването на изложбата е от 18 часа.

Арх. Николай Попов е един от първомайсторите на българската художествена фотография, ярък и самобитен талант, един от класиците на българското фотоизкуство. През 1951 г. е един от първите, удостоени със званието „фотограф художник”, а през 1961 г. за показано високо майсторство и съвършена техника е удостоен със званието EFIAP – екселенц на Международната федерация за фотоизкуство. В продължение на две десетилетия той се изявява като фотограф художник с голям обща и изобразителна култура, ярка творческа индивидуалност, с личен почерк и стил, тънък естетически усет, психологическа задълбоченост, поетична чувствителност, способност за идейни и художествени обобщения. Творчеството му – един неповторим образен свят,е ценно не само като художествено наследство от един отминал етап в развитието на българската фотография, но и защото в него откриваме творби с трайна, непреходна стойност, като реализация на принципи, възгледи и идеи, които предстои да доразвием и обогатим. Попов кадрира снимката още в рамките на визьора, като очиства кадъра от излишното, за да постигне най-трудното от всички съвършенства – простотата. Това прави неговите творби завършени, преди да бъдат окончателно изкопирани. Основавайки се на принципите на един „одухотворен” реализъм, арх. Попов пресъздава действителността чрез естетическа филтрация, която не идеализира и не разкрасява нещата, а запазва първичната им хубост, придава съкровената им същност, но очистени от делничната им повехналост, от случайното, несъщественото, нетипичното, баналното. Той ни показва неща, които всеки гледа, но не всеки вижда!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!