Флората готова на 25 май догодина

Поредната гордост на бургазлии ще бъде открита на пролет. Фестивалът на цветята в Бургас ще бъде подновен след едногодишна пауза в изцяло нов дом. Днес в присъствието на журналисти в Морската градина на Бургас кметът Димитър Николов, Мартин Заимов – изп. директор на „Регионален фонд за градско развитие“ АД , Атанаска Николова – зам.-кмет по Европейски политики и околна среда инспектираха строително – монтажните дейности по проекта.

Обновяването на Флората се финансира чрез дългосрочен кредит от „Регионален фонд за градско развитие“ АД и се съфинансира от Община Бургас. Общата му стойност е 3, 5 млн. лева като годишно ще спестява на Общината разходи в размер на 60 – 80 хил. лв. , които досега са се отделяли за закупуване на нови полиетиленови найлони за подготовка на ежегодната експозиция.

Експозиционен център „Флора“ ще разполага с многофункционални зали за постоянни и временни експозиции, включително и цветни, конферентен туризъм и широк спектър от културни събития.

Главната  сграда се състои от пет основни зали за експозиции /модули/, с различна височина, обединени в средата с приемно-разпределителна зона, допълнително тяло за експозиции, щандове за търговска дейност във вътрешния двор, открити площи и трафопост, като е предвидено и облагородяване на прилежащите зелени пространства. Проектът е изцяло съобразен с околното парково пространство и ще се вписва по естествен начин в него. Достъпът на автомобили ще продължи да бъде ограничен.

Новата Флора ще посреща посетители целогодишно. Разширяват се и темите, които ще бъдат представяни под покрива на многофункционалната сграда. В петте индивидуални зали кметът обеща да бъдат разположени експозиции дори от Британския музей и от Природонаучния музей в Сидни. Реконструираната сграда не само, че ще бъде енергийно ефективна, но ще има и 30 – киловатова фотоволтаична централа на покрива си, която ще захранва с енергия изложбения център.

no images were found

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!