Фестивал превърна Несебър в остров на изкуствата

Най-младият фестивал в културния календар на общината – „Несебър – остров на изкуствата”, събра таланти от България, Молдова, Русия и Украйна. В продължение на няколко дни полуостровът на древния град се превърна в остров на изкуствата, на усмивките, на радостта и таланта, а сцената на амфитеатъра в конкурсна арена за изява.

Фестивалът бе открит с официална церемония в първите дни на юли лично от кмета Николай Димитров, който изрази радостта си, че Несебър отново е сцена за изява на таланти и е място за творчество, културен обмен, красота и приятелства. „Надявам се да останете запленени от чара и гостоприемството на Несебър завинаги. Прекрасно е хората по света да общуват помежду си, талантите да срещат таланти, музиката и танцът да не познават граници.“, приветства и насърчи участниците градоначалникът. На официалния старт на фестивала стана ясно, че макар най-нов и млад, той вече има свой химн. Автори са местните жители Димитър Митов и Панайот Катрафилов. Те получиха и първите плакети на фестивала, които им бяха връчени от кмета Николай Димитров.

IMG_6976 copy1Специално жури в състав: Анета Драгнева, вокален педагог и диригент, Владимир Данаилов – хореограф и художествен ръководител на ансамбъл ”Раковина”, Биляна Данаилова – оперна певица, Димитър Йорданов, народен певец, вокален педагог и диригент, Андон Ненов – представител на община Несебър, и Тодор Атанасов – треньор по спортни танци, отсяваше най-добрите от добрите.

Сред акцентите във фестивалните дни бе срещата на кмета Николай Димитров с ръководители на групите, участващи в проявите, която се проведе в представителната зала на новото старо кметство в Стария Несебър. След като гостите изразиха своите впечатление от проявата, изказаха благодарност за добрата организация и обещаха на другото издание да бъдат още по-активни, си направиха снимка за спомен с градоначалника.

Несебър-остров на изкуствата-среща скметаКулминация на фестивала, след динамични и артистични дни на изява, бе церемонията по награждаване на отличените в категориите „Вокал“, „Инструментал“, „Хореография“, „Изобразително изкуство“. Бяха присъдени и няколко специални награди на община Несебър.

Днес в града на ЮНЕСКО започва поредната културна проява- II Международeн летен гимнастически фестивал „Несебър 2015“, който е част от световно семейство „Гимнастика за всички“ на Световната федерация по гимнастика и се реализира със съдействието на Българска федерация по гимнастика.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!