Фестивал отново превърна Несебър в детска държава

Започна шестнадесетото издание на „Слънце, радост, красота” 

С пъстро детско шествие по провлака започна шестнадесетото издание на Международния фестивал „Слънце, радост, красота”, който е жива визитна картичка на Несебър. Участниците, облечени във великолепни костюми, спряха точно пред портите на хилядолетния град, пред които изчакаха вдигането на знамената на държавите – участнички в детския празник на фона на химна на съответната страна. По традиция на каменните стени и точно на входа на Стария Несебър бяха застанали старобългарски стражи, които не пропускаха никой да премине през портите.

От името на кмета Николай Димитров приветствено слово произнесе неговият колега Виктор Борисов. Той посрещна участниците във фестивала с думите: „Радостен съм, че Несебър ще се превърне в една голяма столица на младостта, а таланти от много жанрове ще се влеят в голямото море на изкуството.“. Виктор Борисов сподели още, че „няма по-красиво, радостно и вълнуващо съревнование от културната надпревара.” След това той символично отвори портите на Несебър. Стражите разтвориха копията си, а момичета в народни носии посрещнаха участниците по стара българска традиция с пита и сол. Така живописният полуостров до 22-и юни е фестивална детска държава.

За радост на жители и гостите на Несебър, пъстрото и колоритно шествие премина по главната улица на града и покрай църквата „Свети Стефан“, за да достигне своята крайна цел – амфитеатъра. Там, точно преди богатата концертна програма, бе представено и журито на фестивала, като сред имената се открояваха тези на композитора Хайгашод Агасян, популярната и обичана от всички певица Тони Димитрова, проф. Антон Андонов, преподавател в АМТИИ-Пловдив, балетмайстор на ансамбъл „Тракия“, доц. д-р Желка Табакова, преподавател по хореография в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и др. Минути по-късно беше вдигнато знамето на фестивала под звуците на химна на „Слънце, радост, красота”, изпят от всички. Официалното откриване на събитието завърши с ефектна заря, която освети небето над Стария Несебър.

Днес, по традиция, ръководителите на колективите се срещнаха със заместник-кмета Виктор Борисов, директора на фестивала Мима Петрова и Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“. Виктор Борисов посрещна гостите с думите: „Фестивалът е неотменна част от културния облик на община Несебър“ и благодари на присъстващите, че са част от него. Гостите от своя страна бяха единодушни, че атмосферата тук предразполага за развиване на детското творчество и благодариха за непрекъсната грижа към тях от страна на организаторите на фестивала. Ръководителите на групите, които от години са част от фестивалните прояви, и тези групи, които за първи път участват във форума, отсега увериха домакините, че ще присъстват и в следващото издание на „Слънце, радост, красота“. В края на официалната част, в знак на признателност, заместник-кметът получи множество сувенири от своите гости.

От днес до 20 юни включително своето творчество пред компетентното жури ще представят деца от Русия, Беларус, Грузия, Украйна, Полша, Великобритания, Молдова, Германия и България. Отличените ще бъдат наградени на 19-и юни от 18 часа, когато ще се състои гала-концертът на амфитеатъра. На 20-и, 21-и и 22-и юни от 18 часа на амфитеатъра ще се състоят фестивални концерти на участниците.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!