Фестивал за съвременни изкуства „ВОДА“ за трети път в Бургас

Третото издание на Фестивал за съвременни изкуства „ВОДА“ ще се проведе от 30 август до 1 септември 2019 в Бургас. Фестивалът се провежда в специфично пространство – плувния  басейн на Младежки Културен Център в Бургас и заобикалящия го лабиринт от съблекални, бани, коридори, котелно помещение, стрелбище, фитнес зала и др. 

Програмата на фестивала представя съвременен танц и театър, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други артистични предизвикателства от български и международни артисти.

ФЕСТИВАЛЕН ПЪЗЕЛ дава възможност на публиката да избере свой собствен маршрут в малките пространства, заобикалящи басейна и да открие различни арт трансформации на необичайния терен. ОСНОВНАТА ПРОГРАМА представя разнообразни спектакли, ситуирани в главното пространство на басейна, който е с размери 25 х 12.5 метра.  В рамките на фестивала се провежда и танцов семинар с участващите артисти. Всяка година повече от 50 млади танцьори на възраст от 12 до 20 години участват в семинарите. „ВОДА“ стартира през 2017 г. и предизвика голям интерес сред широката публика от различни възрасти. Около 100 артисти от Германия, Латвия, Молдова, Южна Корея, Япония и България представиха своите творби в двете издания на фестивала до сега. 

КАКВО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ, ЧУЕТЕ И УСЕТИТЕ ВЪВ „ВОДА „2019?

„Dive“ и „Pretense II“ – две оригинални движенчески творби на Танцова трупа „Braveman“ и „BK“ Dance Project, или инъче казано – съвременен танц от Корея.

Актьорът и пърформър Yannick Stasiak /Франция/ ще представи своя авторски спектакъл „Fragile“, както и водна инсталация, интерпретираща структурата на водата и ситуирана в малките пространства около басейна.

Спектакълът „Мандала“ на David Somlo /Унгария/ ще провокира представите на аудиторията със своята отворена структура и интерактивен подход, превръщащ зрителя в изпълнител.

Българското участие във фестивала е авторскят спектакъл „Itinerary“ на младата хореографка  Стефания Ханджийска /България/, драматично-танцовото представление „Студ“ на Театър АТОМ /България/ и Интерактивната VR – 360 градусова прожекция на танцовия спектакъл „6:16 PM“ на хореографът Росен Михайлов /България/.

В инсталационната част на фестивала ще се включат още визуални и пърформанс артисти от България и чужбина: Мариана Сърбова, Нено Белчев, Венелин Шурелов, Гергана Лазарова, Яна Василева, Пепа Паришева, Yannick Stasiak /Франция/ и Abel Korinsky /Германия/ и други. 

УЪРКШОП СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ, ПЪРФОРМАНС И АРХИТЕКТУРЕН ЗВУК

В рамките на фестивала ще се проведе и Уъркшоп сесия за Съвременен танц и Пърформанс в градска среда. Уъркшоповете ще бъдат отворени за участие на млади професионалисти в областта на танца и изпълнителските изкуства от цялата страна.

Водещи:

Съвременен танц – Стефани Ханджийска /България/

Съвременен танц и Креативна практика- Jaewoo Jung  и Bo Kyung Lee  /Южна Корея/

Пространствени интеракции – интердисциплинарен уъркшоп в градска среда – David Somlo /Унгария/

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!