Февруари – месец на шоколада

Освен, че е много вкусен, доколко е полезен шоколадът? Този спор се води откакто този продукт съществува. А той съществува повече от 4000 години… И се радва на почит по цял свят дотолкова, че да нарекат на него цял месец. Не се уточнява чия е идеята февруари да бъде обявен за месец на шоколада. Още повече, че си имаме Европейски ден на шоколада – 7 юли. На тази дата през далечната 1550 година от Америка в Испания е доставена  първата партида шоколад. Това е причината Европейският съюз да я избере за  отбелязване на сладкия празник.

Шоколадовият февруари все пак е повод да надзърнем през времето и да потърсим обяснение за невероятната популярност на сладкото какаово изкушение. Такава популярност, че му правят музеи… В Брюж, в Цюрих, в Кьолн, в Солун, в Париж… Само в  Белгия музеите на шоколада са 16. Някои места по света с основание се знаят като столици на шоколада… Споменаването на Швейцария и Белгия прави така, че на човек му става едно… шоколадово… На швейцарската гара Монтрьо има специален „шоколадов влак”, а на полуостров Рейнаухафен в Германия ни посреща шоколадов музей във формата на кораб. В Италия пък всяка година правят фестивал на шоколада, който трае цели 9 дни. Англичаните са по-скромни – в Обединеното кралство му посвещават само седмица.

Едно „шоколадово”  изследване сочи, че мирисът на шоколад има ефекта на тета-вълни в мозъка, създаващи усещане за покой.

Ето още някои любопитни факти за лакомството:

Ацтекският император Монтезума II пиел по петдесетина чаши шоколад на ден.

Впрочем, аптеките са използвали шоколада като валута. Какаовите зърна са били толкова ценни, че с 10 зрънца, може да си купиш един заек, а 100 зрънца са стигали да си вземеш  роб. Бедните жители са правили фалшиви зърна от глина.

Първото шоколадово блокче е произведено в средата на 19-ти век от Джон Кадбъри.

Първият човек, сетил се да направи бисквити с парченца шоколад, е Рут Уейкфийлд (1903-1977 г.), която продала рецептата на Нестле за 1 долар и доживотни доставки на шоколад.

Най-голямото шоколадово блокче в света е направено от компанията Торнтънс през 2011 година. То тежи близо шест тона.

Изследване, което обхванало близо 8000 души, показало, че тези, които ядат шоколад живеят почти с една година повече от онези, които не са изкушени от какаовия продукт.

Шоколадът ни помага да мислим по-бързо, благодарение на веществото флаванол, което се съдържа в какаовите зърна. То подобрява кръвообращението и ускорява мисълта.

Японският доктор Тетсуо Накамото е създал шоколадова паста за зъби. Той твърди, че шоколадът укрепва зъбния емайл и прави зъбите по-бели.

Любимият ни шоколад обаче може да изчезне след 7 години – заради глобалния недостиг на какао. Причините са остаряването на градините и ефектите от климатичните промени.

Затова – на ход са учените!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!