Учредиха туристическо дружество „Църногорово” в Малко Търново

Любители на природата и радетели за активен туризъм в Малко Търново учредиха сдружение с нестопанска цел, което нарекоха „Църногорово”. Името бе предпочетено пред предложения, като „Зеленика”, „Голямото градище”, „Резвая” „Велека”, „Вълчанов мост”.  GE DIGITAL CAMERAЗа председател единодушно беше избран младият Иван Михайлов. Сдружението с нестопанска цел „Туристическо дружество Църногорово“ ще се ръководи от управителен съвет от трима души, които ще се избират за три години. Всички важни решения, които касаят дейността на новоучреденото дружество ще бъдат вземани на общи събрания с вишегласие. Предстои съдебна регистрация, която да легитимира Сдружение с нестопанска цел „Туристическо дружество Църногорово“.GE DIGITAL CAMERA

Целите, които си поставят учредителите, са свързани с привличане на повече хора, включително младежи в практикуването на пешеходен, вело и воден туризъм, за активен отдих сред природата, за алпинизъм, ориентиране, спелеология и нови спортно-туристически изяви. Освен това ще се работи за популяризиране и организиране на различни форми на туризъм и създаване на навици за природосъобразен и здравословен начин на живот. Инициаторите се заемат и с популяризиране на туристическите традиции в България чрез местни инициативи и дейности за проучване и анализ на потребностите и идеите на младите хора. Те виждат развитието на туристическото движение в България като алтернатива на негативните явления сред младите хора.

Местността Църногорово се намира на около 4 км югоизточно от Малко Търново, около Църногоровска река. Тя е една от най-красивите местности в района, любимо място за отдих на малкотърновци и гостите на града. Тук е изграден голям параклис “Св. Богородица”. Водата от извора при параклиса е прочута като лековита.

От средата на ХІХ в. в деня на Голяма Богородица (28 август) тук се провежда традиционният Църногоровски панаир. Той, заедно с панаира в м. Делиево (дн. в Турция), са били най-прочутите и на тях се е стичало населението от цяла Странджа.

След 1990 г. Църногоровският панаир е част от летните културни празници на община Малко Търново.

Освобождението на Малко Търново и на Странджанския край заварва града с вече организирано туристическо дружество. Неговото учредяване става при излет до местността Езерото, на 5 км югоизточно от Малко Търново през 1911 година.

Туристическото дружество носи името “Сокол”. Организатори на първите излети в Малко Търново след освобождението му са учителите. Ученическите екскурзии обогатявали природонаучните познания на учениците. Заедно с учителите и учениците в масовите излети участвали и духовниците, милосърдните сестри от католическото училище и интелигенцията на града.

От няколко десетилетия в Малко Търново няма организирано туристическо движение.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!