Училищата в Несебър отбелязаха Световния ден за борба с ХИВ

По традиция училищата на територията на Община Несебър отбелязват Световния ден за борба с ХИВ – СПИН.

По повод 1 декември двете най-големи училища в община Несебър, СУ „Любен Каравелов“ и ПГТ „Иван Вазов“, организираха информационна кампания, чиято цел бе да запознае учениците с начините за предаване на болестта, нейното развитие и последствия върху човешкия живот и цялото общество.

Учениците от ПГТ,,Иван Вазов“ Слънчев бряг и тази година поставиха на своите съученици червена лентичка, символ на кампанията, изразяваща солидарност към хората, живеещи с ХИВ. На разположение на учащите се бяха предоставени брошури и материали с полезна информация относно рисковото поведение и превенцията на болестта. Учениците изготвиха презентации и табла по темата.

За поредна година и ученици, учители и служители в СУ ”Любен Каравелов” Несебър отбелязаха Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Тази година той бе под надслов „Промените се правят от общностите“.

Със съдействието на ученическите съвети, БМЧК и доброволци от Фондация „ Международна награда на херцога на Единбург – България“ бяха набелязани прояви в рамките на мащабна информационна кампания сред учениците от V до XII клас. Тя включваше оформянето на агитационни табла в класните стаи и фоайетата, провеждане на беседи и дискусии, раздаване на брошури, поставяне на червени панделки на реверите с посланието „Бъди съпричастен”.

Ученици от гимназиален етап на обучение представиха презентация пред по-малките ученици. От нея те разбраха, че ХИВ е вирус, който атакува имунната /защитна/ система на човека, така че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции, че в превод от английски /HIV/ ХИВ означава „вирус на човешката имунна недостатъчност”, че СПИН се причинява от ХИВ. Запознаха се с основните пътища за предаване на инфекцията и начините за предпазване от нея, както и с необходимостта да се направи  тест за ХИВ, който обикновено установява с 99.9 % сигурност случаите на инфектиране. Научиха за съществуващите на този етап начини за лечение на СПИН и за необходимостта от подкрепа към хората, живеещи със заболяването.

По данни на световната здравна организация, 1,2 милиона души живеят с вируса в Европа, а ¼ от тях не са наясно с ХИВ статуса си. България е една от страните с ниско разпространение на вируса. Към този момент 1700 души са инфектирани. Почти всички получават съвременна антиретровирусна терапия, след приемането на която те не са опасни за останалите. Въпреки възможността за безплатно лечение и потискане на ХИВ- вируса, 15% от диагностицираните не стигат до отделенията. Все още е проблем стигмата сред лекари и отказът на някои от тях да лекуват ХИВ позитивните.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!