Ученици от Немската гимназия проучиха лабораториите на МБАЛ-Бургас

Сред бъдещите лекари има и истински изследовател

Десет бъдещи лекари от клуб „Експериментатор” в ГПНЕ „Гьоте“ се запознаха с работата в микробиологичната и клиничната лаборатории на Бургаската болница. Обиколката  на учениците от  IX, X и XII клас обхвана двете звена в болницата, които са най-важни при диагностициране на заболяванията. Младите хора, чиято мечта е да учат медицина, бяха придружавани от своята преподавателка по биология и химия Радостина Тодорова и от главната сестра Татяна Пейчева. Посещението на учениците се превръща в традиция, защото се случва за втора поредна година.

„Групата „Експериментатори” е създадена по проект „УСПЕХ” на Министерството на образованието. Той насърчава децата да натрупват знания в интересни за тях области  в допълнителни часове след училище.mb1„Нашата група се занимава с биология и химия и понеже по-голямата част от членовете й искат да кандидатстват медицина решихме, че е добре за тях да видят истинската работа на лекарите”, сподели Радостина Тодорова. Тя благодари за отзивчивостта и вниманието от страна на ръководството на лечебното заведение и специално на тяхната „водачка” Татяна Пейчева.

Бъдещите медици направиха първите си стъпки в необятния свят на микробиологията с помощта на д-р Калина Цанкова. Началникът на микробиологичната лаборатория показа на децата какво се изисква при изолирането и определянето на вида на дадена бактерия, а клиничните лаборанти ги запознаха с видовете среди, в които се правят посявките. Учениците посетиха и клиничната лаборатория, където бяха посрещнати от старши медицински лаборант Любов Германова. Тя подробно разказа как се прави кръвна картина, какво означават резултатите, а също и какви апарати се използват в сектора по клинична химия, хематология, сектор изследване на урина и др.

Сред учениците, които се включиха в обиколката се оказа и истински изследовател  – 16-годишният Колю Цонев. Миналата година той е бил един от десетте ученици от цял свят, избрани да участват в експедиция с кораб до Северния ледовит океан. Експедицията е била част от био проект, чийто организатор е известният Арвед Фукс – първият човек в света, покорил в една година Северният и Южният полюс, а целта й –  да запознае  децата с реалните последствия от глобалното затопляне.

„Все още не съм избрал специалност, но съм сигурен, че искам да стана лекар”, заяви деветокласникът Колю Цонев след посещението в МБАЛ-Бургас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!