Утре отбелязваме Деня на Тракия

На 26 март Община Бургас, Тракийско дружество Екзарх Антим I” и Военен клуб – Бургас, организират тържествено честване по повод Деня на Тракия. На този ден се прекланяме пред подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета. Почитаме паметта на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет и допринесли за съхранението на една от най-древните култури в Европа и света.

Още от 20-те години на ХХ век тракийските дружества по места честват Деня на победата край Одрин. Към тях се присъединяват армията, църквата и българската културна общественост. А от 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Организаторите са предвидили тридневна празнична програма в Бургас. Тя ще започне още днес с изложение на ръчно изработени плетива и бродерии от тракийки – потомки на тракийски бежанци в 11 часа в залата на Тракийското дружество на ул. „Конт Андрованти“ №5.

Утре от 12 часа официално ще се поднесат венци и цветя на паметника на българския воин пред Военен клуб, а от 13.30 часа в Морската градина на паметниците на Капитан Петко войвода, Георги Кондолов и Михаил Герджиков.

Честването на Деня на Тракия ще завърши на 27 март от 19 часа с Тържествен концерт в залата на „Военен клуб“ – Бургас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!