Урок по творчество за Деня на спасението на българските евреи

Център за еврейско-българско сътрудничество и Бургаска писателска общност заедно ще отбележат по нетрадиционен начин 10 март – Деня на спасението на 48 000 български евреи  и почитане  паметта на депортираните в лагерите на смъртта 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот.  С решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. датата 10 март е обявена за Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството.

В навечерието на Деня на спасението двете сдружения организират за младите приятели на словото в Бургас  специален час по творение.

В отправената покана се казва:

Ако сте на възраст от 15 до 25 години и искате да разбулите тайните на словесното творчество, ако се изкушавате да опитате моделирането с думи, ако не се страхувате да експериментирате,  заповядайте на единствения в Бургас ЧАС ПО ТВОРЕНИЕ на тема „Да обичаш, въпреки…”!

Майсторите на перото Елка Василева и Милка Иванова ще повдигнат покривалото и ще ви пуснат в писателската работилница, където не се допуска всеки!

  • Как се създава една литературна творба?
  • Какво е процесът на творчество?
  • Дали  писателите са специални хора, или писател може да бъде всеки?

Това са част от въпросите, които ще се дискутират на 9 март от 10.30 часа в Дома на писателя на ул. „Вола” № 1.

Център „Алеф”  води  трайна целенасочена политика за ангажиране на младите хора към проблематиката на съвремието в контекста на ключови събития от българската история. Дейността на сдружението, включваща атрактивни и креативни форми за привличане на учениците към осмисляне на уроците от историята се подкрепя от образователните институции. Изкуството е  една от формите, доказала ефективността си чрез нарастващия брой участници в ежегодния национален литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от „Алеф”. ЧАСЪТ  ПО  ТВОРЕНИЕ ще бъде ценна помощ на желаещите да участват в шестото издание на литературната надпревара.

„Алеф” призова всички свои приятели –  настоящи и бъдещи участници в литературните надпревари да се запишат за участие до 6 март 2019 година на имейл:  center.alef@gmail.com, за Час по творение.

След събитието, в 12 часа,  ще бъдат положени венци на почит и признателност пред мемориала на спасителите на бургаските евреи в зоната на  толерантността  до хотел „България“.  

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!