Уникални несебърски артефакти красят Лувъра от днес

Ojnohoe-02Днес е голямото откриване на българската изложба в Лувъра, на която в целия си блясък ще бъдат показани уникални несебърски артефакти. Едни от най-представителните и ценни съкровища на страната ни в продължение на три месеца ще разказват в Париж историята на Одринското царство и ще връщат естетите във времето на високото художествено майсторство на древните траки.

lecit01Припомняме Ви, че осем древни несебърски ескпонати са сред артефактите на най-престижната българска изложба в един от най-посещаваните музеи в целия свят – Лувъра. Парижани и гости на френската столица ще могат да видят: три сими (вид архитектурни теракоти)  с релефна декорация от глави на сатир, нимфа и палмети; артефакти от Гроб № 442 от некропола на Несебър – лекит (керамичен съд) с релефна украса, ойнохое (керамичен съд), теракота – женско протоме и две фигури; бронзова хидрия (съд за течности)  от края на IV век пр. Хр. и мраморна плоча с посвещение към богинята Кибела.

Hydria01Несебърските находки са включени в отдавна подготвяната и прецизно съставена изложба „Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България“, която е разположена в четири от залите на крилото „Ришельо“ на Лувъра.  Очаква се бляскавото културно събитие да уважат български и френски държавници, дипломати, директори на музеи, предоставили експонатите, спонсори, родни интелектуални, които от години живеят в Париж, художници, писатели и др.

Sima-Detska gradina-4134Nadpis Kybela

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!