Уникален медальон доказва значимостта на крепостта Порос

За трета поредна година екип на РИМ-Бургас с ръководител Милен Николов проведе археологически проучвания на територията на крепостта Порос, финансирани от Община Бургас.

В рамките на един месец, през юли и август, работата бе съсредоточена върху римската вила с хипокауст от ІІІ в., открита още през 2013 г., върху която през VІ-VІІ в. е бил построен ранновизантийски комплекс.

02Първо бяха проучени сградите от VІ в. с много големи размери, чиито точни параметри все още не могат да бъдат напълно изяснени. Едната от тях е широка 10 м, а втората – 8 м. Зидовете им са широки 1.1 м, изградени от добре оформени камъни с калова спойка. В една от сградите е открита отводнителна система от канали и шахта за отвеждане на отпадни води директно в морето. Открити са питоси за съхранение на селскостопанска продукция и огнища, но изненадващо без характерни за ежедневието предмети. Това подсказва, че проучваните сгради вероятно са складови помещения – магазии, които са посрещали или изпращали стоки през пристанището на Порос. В подкрепа на това предположение е откритото в една от сградите депо с над 30 амфори, които в момента са в етап на реставрация.

След проучването на ранновизантийските пластове се достигна до зидовете на римската вила. През настоящия сезон стана ясно, че тя е с размери 20.8 м х 10 м и се състои от 9 помещения. Западните от тях са с подподово отопление, наречено хипокауст, а подът е направен от излят на място много здрав розов хоросан или от плочи. Вилата е била построена към средата на ІІІ в. и съществувала до 30-те години на ІV в.

Само през този сезон са открити са близо 200 находки. Към римската епоха принадлежат наполовина запазена, изящна статуетка на римлянин в тога, апликации от бронз, много сребърни и бронзови монети от кр. ІІ-първата половина на ІV в., луксозна червенолакова керамика, огромно количество мраморни облицовъчни плочки и мраморни корнизи за прозорци. В сградите от VІ-VІІ в. са открити монети от всички императори от VІ до началото на VІІ в., сред които се отличават тези на Анастасий, Юстин І, Юстиниан Велики, Юстин и София, Тиберий Константин, Тиберий Маврикий, Фока. Намерени са още костени апликации, шила и глинени лампички, както и дръжка от много голяма глинена лампа с изображение на равнораменен кръст.

06За пореден археологически сезон при разкопките на крепостта Порос беше намерена изключително ценна находка. В една от сградите от VІ в. беше открит голям бронзов медальон с емайл. Той е лят, с кръгла форма, като тялото е с диам. 35 мм. Централното лицево изображение представя равнораменен кръст, около който са изобразени още 7 равнораменни кръста. Централното изображение е било покрито с емайл с бял цвят, а околовръстните – с жълта стъклена паста. Находки като тази са редки в световната археология. Подобни медальони са били изработвани от бронз, сребро и злато за украса на култови съдове, чаши, потири, блюда, мащехранителници и др. На обратната страна на медальона от Форос има следи от дърво, което показва, че той е бил монтиран към дървена основа. Кръстовете, изобразени върху находката, говорят за предмет, свързан с ранното християнство. Има достатъчно данни, според които подобни медальони са украсявали кутии или дървени корици от богослужебни книги. Затова на този етап приемаме, че медальона от Форос е украсявал именно корица от евангелие или кутия, в която се е съхранявала богослужебна вещ – книга, потир и др.

По форма и украса медальонът от Форос е изключително близък с едно изображение от църквата Сан Витале в Равена. На една от мозайките там е изобразен олтар на църква по време на богослужение. На покривката на олтарната маса се виждат медальони с кръгла форма, чието централно изображение на равнораменен кръст е също както на медальона от п-в Форос.

За значимостта на откритието говори фактът, че през дългогодишните разкопки на големите късноантични градове като Несебър, Созопол, Деултум, Ахтопол, Урдовиза и изобщо по цялото Южно Черноморие подобна находка не е откривана, което прави медальона от Форос уникален за нашия регион.

В момента откритите находки се приготвят за лабораторна консервация и реставрация.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!