Укрепват отвън фасадата на храм „Св. св. Кирил и Методий” по специална технология

Специалистът по строителни конструкции проф. Йордан Милев отново посети Бургас, за да провери как върви ремонтът на катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Като проектант той следи всички планирани действия да се изпълняват в необходимата последователност, с правилните материали и с високо качество.

Според проф. Милев дотук всичко е направено както трябва с активната подкрепа на Община Бургас. В първите етапи на проекта пукнатините по сградата бяха обработени и затворени. Те са затвърдени до необходимата якост чрез използването на високотехнологични материали – въглеродни нишки и тъкани. Изпълнено е „зашиване“ на пукнатините, подобно на едноименната интервенция в хирургията. Същата технология се използва за укрепване на паметници на културата в Италия и други европейски държави. Укрепени са също така куполите, а носещите колони са подсилени с нов вътрешен вторичен скелет от стоманени пръти.

Сега предстои работа на три нива по фасадата на сградата. Тя ще бъде стегната външно в специален „корсет“. След това стартира укрепване на основите.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!