Уволниха директора на пристанището Аргир Бояджиев

Изпълнителният директор на «Пристанище Бургас» Аргир Бояджиев е отстранен от длъжност. Заповедта за уволнението си той е получил от транспортното министерство на 7 октомври в края на работния ден. На негово място в Борда на директорите е назначен финансистът от София Иван Иванов Капитанов. Капитанов е бивш съдружник на двама от служебните министри – Румен Порожанов на финансите и Васил Грудев на земеделието. Преди да влязат в служебния кабинет на премиера Георги Близнашки, финансовият министър Румен Порожанов, земеделският министър Васил Грудев и Иван Капитанов, по това време началник кабинет на агроминистерството, са били съдружници в неправителствената организация „Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове”. Председател на дружеството е бил Порожанов, а двамата му заместници – Грудев и Капитанов. То е било регистрирано през февруари тази година.

Предстои Съветът на директорите на пристанището да избере нов изпълнителен директор. Очаква се Диян Димов отново да застане начело на бургаското пристанище.
Припомняме, че на 28 август бе извършена промяна в директорския борд на пристанището. Тогава от Съвета на директорите бе отстранен изпълнителният директор и общински лидер на БСП Николай Тишев и на негово място бе назначен Диян Димов, общински съветник от ГЕРБ. Димов е бивш изпълнителен директор на дружеството, заменен с Николай Тишев през 2013 г. от правителството на Орешарски. При последната рокада други промени в тричленния борд не бяха извършени и в него останаха обвързаните с БСП Стойко Танков и Аргир Бояджиев. Последният бе избран за изпълнителен директор.
В пристанището продължават да очакват промени. Предполага се, че съвсем скоро и Стойко Танков ще бъде отстранен от длъжност, но все още не е ясно с кого ще бъде заменен.
Справката сочи, че новоназначеният Иван Капитанов е началник на кабинета на земеделския министър. Той е роден на 29.07.1977 г. Завършил магистър по Икономика и управление на индустрията в Университет за Национално и Световно Стопанство – гр. София.
От октомври 2002 до март 2011 е държавен експерт в дирекция „Финанси на реалния сектор“ към Министерство на финансите с ангажименти по изготвяне на прогнози за бюджетното планиране и мониторинг на разходите от Европейските земеделски фондове и националните програми за финансиране в селското стопанство на Държавен фонд „Земеделие“.
От април 2011 г. до ноември 2013 г. е заместник-изпълнителен директор на ДФ “Земеделие“ – РА с ресори на управление: дирекция „САПАРД“, дирекция „Рибарство и аквакултури“, дирекция „Инвестиционни схеми за подпомагане“, дирекция „Краткосрочни схеми за подпомагане“, дирекция „Селскостопански пазарни механизми“.
Специализирал „Публичното управление и структурни реформи” и „Публично-частно партньорство” към Европейски институт по публична администрация, гр. Маастрихт, Холандия, през 2008 г.
Има специализация през 2009 г. по „Институционализирано публично-частно партньорство – нов модел на партньорство между публичния и частния сектор” към ADETEF – гр. Париж, Франция.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!