Тържествено отбелязване на 9 май в Несебър

Емблематичната дата в историята на страната, а и на цялото човечество, 9 май – Ден на победата и Ден на Европа, бе отбелязана с няколко събития в Несебър. Началото бе поставено с полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите във ВСВ в селата Кошарица и Гюльовца. Честването на паметната дата продължи със панихида в памет на загиналите  български и руски войни през ВСВ в църквата „Св. Успение Богородично“ в Несебър, отслужена от отец Арсений. След края й последва литийно шествие по линия на мащабната инициатива „Безсмъртния полк“, на което много от  хората  в него държаха портрети на загинали във Втората световна война. Крайната точка на колоната от участници в обществената акция бе до паметната плоча на антифашистите в близост до читалището в Стария град, където представители на Община Несебър,  представители на посолството на Русия в България, Народно читалище „Яна Лъскова“, руската общност в община Несебър, структури на „Русофили“, политически сили и общественици поднесоха цветя и венци и отдадоха почит на героите. Ученици от СУ „Любен Каравелов“ –Несебър произнесоха тематични стихове от руски автори, с които трогнаха насъбралата се публика. От името на кмета на Община Несебър Николай Димитров,  Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър – Световно наследство“ поздрави присъстващите, като отбеляза значимостта на сакрална, славна и почитана дата в историята на света, символизираща стремежа към единство, мир и просперитет. Той  изказа и благодарност към всички знайни и незнайни герои, без чиито саможертвата и подвига историята би била друга.

Финал на събитията по повод емблематичната дата сложи емоционален концерт в НЧ „Яна Лъскова“, който започна с минута мълчание в знак на уважение и признателност към загиналите във Втората световна война герои.  В началните минути на проявата бе прочетен поздравителен адрес от посланика на Руската федерация в България  Анатолий Макаров по повод бележитата дата.

В празничния концерт взеха участие състави към НЧ „Яна Лъскова – 1905”,  възпитаници на СУ „Любен Каравелов” – Несебър, КСТ „Несебър“, бардът Милен Тотев, както и представители на руската общност в Несебър.

Тържественото отбелязване на 9 май бе подготвено от Община Несебър,  НЧ „Яна Лъскова – 1905” и организации, съпричастни с идеята.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!