Тоска, Шехерезада и Набуко омагьосват Операта

Фаталната певициа Флориа Тоска, омайната разказвачка Шехерезада и вавилонският цар Набуко са само част от персонажите, с които Държавна опера – Бургас ще срещне публиката през месец април. Този петък първа на сцената ще излезе красивата Тоска, в чийто образ ще се превъплъти сопраното Нона Кръстникова. Нейният възлюбен – художникът Марио Каварадоси,  ще бъде изигран от Стоян Даскалов. В ролята на  злия началник на полицията барон Скарпия, който също е влюбен в Тоска и прави всичко по силите си, за да ги раздели, ще видим баритона Александър Крунев. Операта от Дажакомо Пучини ще се играе на 3 април, от 19:00 часа. Режисьор на представлението е директорът на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев, диригент е ирландецът Крис Маккракън, а концертмайстор e Ваня Златева.

На 6 април бурните страсти ще бъдат заменени от изкусителни ориенталски танцьорки, а решилите да посетят Операта ще могат да гледат две  представения –  „Шехерезада” и „Романтично. Благодарение на изящните танци  публиката ще се потопи  в света на 1001 нощ, където властва жестокият персийски цар Шахриар, но обграден от прелъстителни ориенталски танцьорки и самата Шехерезада, която знае как да разтопи леденото му сърце. Известното представление  по музика на Римски – Корсаков e по хореография на балетмайстора на Операта проф. Хикмет Мехмедов. Второто представление – балетът на Франц Шуберт  „Романтично”, отново е по хореография на проф. Хикмет Мехмедов. По време на него на сцената ще видим солистите на Софийската национална опера Веса Тонова и Емил Йорданов, както и  балетните артисти на Бургаската опера Галина Калчева, Недко Георгиев, Людмил Златев и други. Представленията ще се играят на 6 април, от 19:00 часа, в залата на Операта.

Освен за любителите на балета, от Операта са помислили и за почитателите на филмовата музика. На 9 април, от 19:00 часа, концертът „Цигулката в киното” ще ни припомни познати мелодии от хитовите ленти:  „Гладиатор”, „Карибски пирати”, „Розовата пантера”, „Кръстникът”, „Мисията невъзможна”, Стар Трек, „Алената буква”, „Усещане за жена”, „Чикаго”, „Маската на Зоро”, „Дами в лилаво” и сериала „Хавай 5-0”. Паралелно с  изпълненията ще се прожектират и трейлърите към филмите. Диригент е Йордан Дафов, солист е Чавдар Вълков, а концертмайстор – Ваня Златева.

Мегапродукцията „Набуко”, която пожъна истински фурор на Бургаските музикални празници миналото лято, се завръща на сцената. На 15 април, от 19:00 часа, бургазлии и гостите на града ще могат да съпреживеят  драматичните събития след нападението над  евреите, които са  превзети от вавилонците, а впоследствие заточени от Набуко  извън родината си.  В произведението на  гениалния Верди  ловко се преплитат любов, мъст и алчност за власт, за да се стигне накрая до покаяние и спасяване на еврейския народ. Това, което променя хода на събитията, е любовта между по-малката дъщеря на Набуко  – Фенена и синът на царя на Йерусалим – Измаел. Влюбените ще бъдат изиграни от Шмилена Султанова и Георги Султанов.  Главната роля на властния Набуко е отредена на баритона Марян Йованоски. В образа на коварната сестра Абигайл, която иска всичко – короната на Вавилон и сърцето на Измаил, ще се превъплъти Елена Баръмова.

Диригент на представлението е  Иван Кожухаров, режисьор е Павел Герджиков, художник – Чавдар Чомаков, диригент на хора – Невена Михайлова, а концертмайстор е Йордан Ковачев.

„Набуко” ще се играе на 15 април, от 19:00 часа, в залата на Операта.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!