Теменуга Захариева събира сродни души на литературна премиера

„Полети и пристани. Ято спомени” официално ще тръгне към читателите си  на 23 април

Преди около два месеца издателство „Либра Скорп” отправи предизвикателство пред ценителите на писаното слово с една нова, трудно определима в жанрово отношение книга – „Полети и пристани. Ято спомени” на Теменуга Захариева. Тя не е художествена проза, но не е и чиста публицистика. В нея спомените се преплитат с естетически и философски съждения, с описания на хора и места, а споделянето излиза от рамките на художествената изповедност. Дори само това е достатъчно, разгръщането на страниците да бъде очаквано с нетърпение.

„Макар да живеем във време на противостоене на духовността спрямо настъплението на материални ценности и критерии, когато някой ден човек е на прага на заминаването си от земния свят, мисля си, какво всъщност остава след него, освен децата. Остава написаното слово, композираната и звучаща музика, изваяните скулптури, отражението на реалността и вътрешния свят в картините, архитектурните творения. Това е пречистеното отражение на изкуството в несъвършенството на човешката ни природа, дръзнала да посегне към съвършенството на мирозданието и да добави няколко фрагмента към него. По скромен начин. Може би давайки някои отговори на други хора.”

Тези редове четем в експозето, което е написала  Теменуга Захариева по повод своята книга. Начинът й на мислене и диалог са познати на мнозина от първата й книга “Духовен бриз”, сборник с интервюта, рецензии и разкази за културния живот на Бургас, както и от блога й с надслов “Любовта все още диша…”

Авторката обещава представянето на книгата да бъде нестандартно. Замислена като дискусия, премиерата на този своеобразен сборник със спомени обещава да се превърне в спонтанен разговор за ценностите, които отстояваме в собствения си житейски път, за любовта, за житейските уроци и изстраданите победи…

Официалната среща на „Полети и пристани. Ято спомени” с читателите е насрочена за 23 април. Мястото е зала  „Петя Дубарова” на  КЦ „Морско казино”, а часът – 18.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!