Творци от три държави идват в Бургас за майските срещи „Свято слово“

Творци от 4 славянски държави ще се включат в тазгодишното издание на Майски срещи „Свято слово“, които се провеждат ежегодно в гр. Бургас и се посвещават на делото на първоучителите – светите братя Кирил и Методий.

Тази година форумът ще се проведе в дните от 14 до 17 май със специалното участие на писателите Татяна Вуйович Костич и Родолюб Чорич от Черна гора,  Наталия Ерменкова и Елена Асатурова от Русия, Весна Ацевска и Санде Стойчевски от Македония и българските участници Наталия Недялкова, Николай Фенерски и младият поет Георги Д. Георгиев.

В началото Майските срещи бяха част от „Славянска прегръдка“ с главен организатор Елка Няголова от Варна. От 2010 година те са самостоятелен бургаски форум с гости от Русия, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Хърватия, Чехия и България, на който  всеки се чувства специален, получава нужното внимание, възможност за изява и покана да сподели творческите си тайни с най-младите бургаски таланти.

За четвърти пореден път откриването ще бъде в Дом на писателя – един литературен оазис без аналог в страната ни.  Традиционно съпровождащо Майските срещи събитие е „Часът на поета“ на остров Света Анастасия,  в което гостите и бургаски поети от различни поколения се състезават на откритата сцена на фона на морето за най-атрактивно поднасяне на авторска творба,  участват в конкурса на губернатора Павлин Димитров  „Вдъхновени от острова“. Четенето продължава в археологическия комплекс „Акве калиде“ и Поетичното кафене на Несебър.

Главен организатор на Майски срещи на славянските творци „Свято слово“ е Народно читалище „Любен Каравелов 1940“. Партньори са Община Бургас, Бургаска писателска общност и РЕКИЦ „Читалища“.

Мечтата на  бургаските писатели е Майските срещи на славянските творци „Свято слово“ да прераснат в резидентна програма и да се превърнат в  голям литературен фестивал.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!