Творци, които никога няма да си тръгнат от този свят

Двойна премиера представи Антологията „Те са тук” и филма „Булат в Бургас”

 

Необичайна двойна премиера върна спомена за уникалния магнетизъм на Бургас, десетилетия наред създаван от талантливите негови творци, които вече не са между живите, но никога не са си тръгвали оттук.  На 12 декември в Културен център „Морско Казино”  за първи път бяха представени автентичен запис от единствения в България самостоятелен концерт на Булат Окуджава – на сцената на театъра в Бургас, и антологията на починалите бургаски поети и художници „Те са тук”.

Филмът „Булат в Бургас” е разказ за гостуването на големия руски поет и певец Булат Окуджава. Бардът изнася своя единствен в страната самостоятелен концерт през месец май 1986 г. Концертът е записан от звукозаписното студио на Драматичен театър „Адриана Будевска”,  който също единствен сред театрите в страната притежава такава техника, разказа Недялко Йорданов. По онова време той е  художествен ръководител на театъра и именно по негова покана Окуджава идва в Бургас.

Филмът е създаден от SKAT TV по сценарий на Недялко Йорданов с режисьор Мартина Чачевска. Той дава възможност на зрителите не само  да чуят любимите песни на Окуджава в авторско изпълнение, но и да видят изключителната дискусия с аудиторията по време на концерта.

Партньорството между двамата поети с китара продължава и през следващите години. Така се ражда идеята за съвместен концерт, който е изнесен през 1989 г. в Българския културен център в Москва.   На него ще бъде посветен следващият филм, чиято премиера предстои,  съобщи Недялко Йорданов.

Бургас е място, което привлича таланти, но най-вече ражда таланти. Доказва го Антологията „Те са тук”, събрала имената на 47 бургаски поети и 44 бургаски художници, които са напуснали този свят, но са оставили своята следа в духа на града. Сборникът е съставен от Недялко Йорданов и Георги Райков, издание на Община Бургас и издателство „Милениум“ – София.

„Една посмъртна антология… И дните ми са пак заети…

Събирам стихове на мъртвите… Ах, на бургаските поети…“

Това е началото на стихотворението „Антология“, което  Недялко Йорданов е публикувал вместо предговор.

Всеки от бургаските поети е представен със снимка, биографични бележки  и цикъл стихотворения. Художниците присъстват с репродукции на картините им. На премиерата, чрез биографични данни и кратки стихове, съставителите на сборника  представиха всеки един от поетите и художниците, който присъства на неговите страници

„Те са тук. Заслушани в прибоя и корабните сирени, запленени от омаята на златното и
синьото, предизвикани от съжителството на кобалта и ултрамарина. Прииждат направо от литературните четения, от изложбените зали, от кафенетата или от слънчевите тротоари. Бързат да населят белия лист с ритъма и римите, да възкресят живописното платно на статива с новите багри.
Те са тук… Всеки със своята радост и своята болка…
Те ще бъдат тук и утре. И в бъдното. Защото е безсмъртен духът на сътвореното…” пише в уводните думи на изданието Георги Райков

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!