Творби на украински художници претворяваха на пленер бургаски деца

В рамките на честването на деня на независимостта на Украйна в Бургас,  организиран от  Украинската диаспора и Почетното консулство на Украйна в града, бе проведен пленер „Децата рисуват“ под ръководството на бургаско- украинската художничка Юлия Красовска.

На пленера в Морската градина  девет деца от различни националности се запознаха с творби на едни от най-известните украински художници от края на 19 и началото на 20 век. Сред тях са Никифор Дровняк, Олекса Грищенко, Мария Примаченко, Катерина Билокур, Казимир Малевич. Редом с тях бяха представени и съвременни творци, като Иван Марчук, Максим Мамсиков, Анатолий Криволап и Оксана Мась.  Предизвикателството пред децата бе да създадат копие на картини от тези художници, като паралелно се запознават със стиловете примитивизъм, супрематизъм, плентанизъм. Възможност да рисуват и се забавляват бе дадена и на най-малките. Заслуга празникът да бъде по-разнообразен и ярък имат украинците, работещи в Бургас и Поморие.

Председателят на украинската диаспора в Бургас и рекламна агенция „Add image” предоставиха средства за закупуване на хартия и бои за младите художници.

На финала всички участници в празника се подсладиха с вкусен и оригинален сладолед в жълти и сини цветове – подарък от сладкарница  „Yellow cat”!

Снимки: Александър Стоянов

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!