Татяна Лолова с блестящ рецитал в Бургас

Фестивалът на изкуствата зарадва бургазлии и с премиера за града на концерт BG Vintage

Великолепната актриса Татяна Лолова чете стихове в петия ден на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Сцена на блестящия рецитал бе клуб „Таргет“, където от 18:00 часа стартира представянето на поетите Марианна Георгиева и Иван Ланджев. Двамата творци представи журналистът, поет и писател Силвия Чолева, която е носител на многобройни отличия, включително за популяризиране на съвременната българска поезия.

Първа своите творби представи Марианна Георгиева. Заглавието на стихосбирката ѝ „Екзотични начини за разрязване на птица“ подсказва за определено различно, интригуващо, сюрреалистично съдържание. Юрист по професия, Марианна вплита в стиховете си различни науки. Тя е завършила и магистратури по психодрама, както и творческо писане. Пред присъстващите, тя прочете избрани свои стихове, включително непредставяни до момента пред публика.

Творбите си пред аудиторията представи и Иван Ланджев. Той е бакалавър по философия, магистър по културология и специалист и преподавател по руска литература. Освен като поет и писател, се изявява и като сценарист. Работил е по „Стъклен дом“, „Столичани в повече“, „Фамилията“, „Революция Z“. Освен свои стихове от стихосбирките си „По вина на Боби Фишер“ (2010 г.) и „Ние според мансардата“ (2014) той също представи дебютно нови свои стихове.

Вълнуващ акцент в събитието бе спонтанното решение на великолепната актриса и патрон на Порт Прим Арт Фест 2018 Татяна Лолова да се включи в поетичното представяне. Освен, че изчете няколко от стиховете на Иван Ланджев, тя непрекъснато се шегуваше с публиката. Рециталът приключи с отлично настроение и автографи. Гостите се преместиха от клуб „Таргет“ в залата на Държавна опера – Бургас, където в 19:30 започна концерт BG Vintage.

Това е спектакъл, достоен за всяка сцена по света. Музикантите, част от проекта, представиха пред публиката стари български градски песни в нови аранжименти, дело на Мишо Йосифов. Впечатляващата, автентична атмосфера бе резултат не само от вдъхновяващите музикални изпълнения, но и от безупречното сценично поведение на изпълнителите и визията им – облекла, прически, грим – която бе като от корица на списание от миналия век.

Първата песен, с която музикантите от BG Vintage поздравиха Бургас, бе тематичната „И замириса на море“. Не по-малко вълнуващи бяха и следващите изпълнения, за които гласовете на проекта смениха няколко визии. Изключително атрактивно бе участието на Вера Шандел като конферансие на концерта. Тя, заедно с директора на BG Vintage Мишо Йосифов и дамата, с грижа за организацията и комуникацията Елисавета Петрушева са триото, отговорно за съживяването на старите песни на нов глас чрез този атрактивен проект.

Публиката се забавлява, аплодира и се радва заедно с изпълнителите. След края на последната песен – ги подкани към бис с нестихващи аплаузи на крака – и за награда чу отново авторското парче на BG Vintage“На моята тераса“.

Специално внимание заслужава всеки музикант от проекта. Ето ги и тях:

Велека Цанкова – вокал

Ганиела Ганева  – вокал

Ицо Любенов – вокал

Момчил Косев – вокал и китара

Иван Йорданов – саксофон

Исак Бенбасат – пиано

Светлин Стайков – бас китара

Виктор Викторов – барабани

със специалното участие на

Велислав Стоянов – тромбон и

Михаил Йосифов – тромпет и диригент

С изключение на последните двама, изпълнителският състав на „BG Vintage“ е изцяло от талантливи студенти на Михаил Йосифов в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

BG Vintage събра стотици бургазлии на едно изключително забавно изживяване, което върна Бургас в отминалите времена, с универсалния език на музиката.

Днес, събота (13 октомври) е заключителният ден от Порт Прим Арт Фест. След като от 11 часа на емоционална среща с публиката в Гранд Хотел и СПА Приморец Татяна Лолова представи книгата си „1/2 живот“ (и я разсмя до сълзи, игра, разказва и изобщо изнесе цял спектакъл), от 15:00 часа отново в 5-звездния Гранд на Бургас своят първи роман ще представи журналистът, писател и специалист по етикет и протокол Мария Касимова-Моасе. В 18:30 пък, е стартът на представителната изложба, която ще сложи финал на тазгодишното издание на фестивала на изкуствата. В нея, свои творби ще представят Венелин Шурелов, Атанас Атанасов, Красимир Карабаджаков, Алла Георгиева, Коста Данев, Иван Тотев, Саша Панчич, Зоран Мише,

И идеологът на Порт Прим Арт Фест художникът Стефан Божков.

Фестивалът на изкуствата Порт Прим Арт Фест се организира от Гранд Хотел и СПА Приморец, със съдействието на община Бургас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!