„Така правят всички жени” в Операта

Комичното  произведение от  Моцарт e под режисурата на маестро Александър Текелиев

Този петък изневярата захвърля кринолина в килера и влиза в дрехите на модерната жена,  за да докаже, че „Така правят всички жени” независимо от времето, в което живеят. Комичното произведение на  Моцарт се завръща на сцената на Държавна опера – Бургас след повече от 5 години отсъствие. „Така правят всички жени” ще се играе на 20 март, от 19:00 часа, под режисурата на директора на Операта маестро Александър Текелиев.

 „Зрителите ще се посмеят от сърце със съвременната трактовка на вечната тема за изневярата. Преди няколко години операта беше много добре приета от бургазлии, затова решихме отново да я върнем в нашия афиш”, каза Александър Текелиев. Заглавието ще се играе и на 28 март, от 13:00 часа.

 „Така правят всички жени” обещава много смях и забава на гърба на “благоверните” сестри Фиордилиджи и Дорабела и техните любими офицери Гулиелмо и Ферандо. В ролята на Фиордилиджи ще влезе прелестната Нона Кръстникова, а в тази на Дорабела невероятната  Шмилена Султанова.  Като Ферандо ще се изяви Георги Султанов, а като неговия приятел Гулиелмо – Йордан Христозов.

Ролята на хитрия дон Алфонсo, който подстрекава двамата мъже да проверят дали годениците им са верни, е отредена на Стефан Димитров – гост. Неговата „съучастничка” – камериерката Деспина,  ще бъде изиграна от Лина Пеева. Диригент е Ивайло Кринчев, художник – Иван Попов, диригент на хора е Невена Михайлова. Хореографията, която ще видим, е създадена от покойния Гриша Роглев. Неговите почитатели го помнят, като премиер -балетист на Операта. Концертмайстор е Ваня Златева.

По време на представлението зрителите ще видят как Дон Алфонсо пуска мухата в главите на офицерите, че техните годеници биха им изневерили, защото всички жени са еднакви. Отказвайки да повярват в това, те неволно се съгласяват да участват в експеримента на Дон Алфонсо и лъжат Фиордилиджи и Дорабела, че заминават само, за да се върнат при тях преоблечени, като чужденци, които ги ухажват. Умелата им актьорска игра успява да пробие защитата на девойките и те завързват флирт, при който дори си разменят мъжете…, но за кратко. Въпреки това, накрая всички са доволни, защото Дон Алфонсо доказва, че е прав, а любовта кара Ферандо и Гулиелмо да простят  на Фиордилиджи и Дорабела.

След  забавния поглед към изневярата в „Така правят всички жени”, бургазлии и гостите на града ще могат да станат  свидетели на бурните страсти и фатална любов в операта „Тоска”. Любовта между знаменитата  певица Флориа Тоска  и нейния възлюбен – художникът Марио Каварадоси ще бъде пресъздадена от Линка Стоянова и  Стоян Даскалов. В ролята на злия началник на полицията барон Скарпия, който също е влюбен в Тоска и прави всичко по силите си, за да ги раздели, ще влезе изключителният баритон  Александър Крунев. Режисьор на представлението е директорът на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев, диригент е Фредерике Кинле от Германия, а концертмайстор Ваня Златева.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!