С кукери и маскарад Поморие отбеляза Сирни Заговезни

На Сирни Заговезни Читалище „Просвета 1888” по традиция събра малки и големи на маскарад в Поморие. Празникът започна с шествие, след което всички се събраха около запаления огън и се състезаваха в „хамкането” на бялата халва.

В залата на читалището  маските се оценяваха от жури в състав: Нели Тодорова–художник, Светла Кабадаиева – художник и Светла Илиева – учител по музика. Журито избра крал и кралица, принц и принцеса на карнавала и техни подгласници.

С бурни  аплодисменти  публиката посрещна на сцената атрактивните маски. За доброто настроение в залата допринесоха и танците на малките балерини от Детска балетна школа „Елеганс” при Читалище „Просвета 1888”, Мажоретния състав и ДФТА „Раковина” при Общински детски комплекс, както и песните на Каля Коева.

В Ахелой също отбелязаха празника според традицията. Кукери обходиха домовете с пожелания за здраве, плодородие и благополучие. Те изпълняваха и кукерски танци, а звънците, окачени на костюмите им, огласяха цял ден Ахелой.

Празникът завърши привечер, когато край ритуалния огън се събраха жители и гости на града, които заедно с кукерите, прескачаха огъня за здраве.

Жителите на Каменар също се събраха около ритуалния огън, за да си поискат прошка.

no images were found

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!